Politika

Zastupnica u Europskom parlamentu

Ruža Tomašić od Europske komisije traži novih 80 milijuna EUR za strukturne reforme

Ruža Tomašić od Europske komisije traži novih 80 milijuna EUR za strukturne reforme
Ivica Galovic/PIXSELL

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić u svojstvu izvjestiteljice Europskog parlamenta za novi prijedlog Uredbe kojim se želi povećati financijska omotnica Programa potpore strukturnim reformama u Europskom parlamentu održala je sastanak s relevantnim predstavnicima Europske komisije.

Program potpore strukturnim reformama uspostavljen je 2017. s ciljem jačanja kapaciteta država članica za pripremu i provedbu administrativnih i strukturnih reformi, između ostalog djelotvornijim korištenjem EU fondova, a proračun mu iznosi 142,8 milijuna EUR za razdoblje 2017.-2020. Povećanje koje se predlaže novom Uredbom iznosi 80 milijuna EUR u razdoblju 2019.-2020.

Tijekom sastanka Tomašić je istaknula kako joj je iznimno drago što je uspostavljen Program koji funkcionira efikasno i inovativno, a unutar kojega Komisija državama članicama na njihov zahtjev pruža potporu u izradi i provedbi administrativnih i strukturnih reformi.

Nadalje je istaknula kako je važno da se novac iz tehničke pomoći efikasno iskoristi jer, nažalost, dosadašnja praksa pokazala je da mnoge članice nisu mogle ili znale iskoristiti novac koji nudi tehnička pomoć.

Ovim Programom, države članice pozvalo bi se da u skladu s člankom 11. Uredbe o Programu potpore strukturnim reformama, dio svojih neiskorištenih sredstva iz komponente tehničke pomoći u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova prenesu u novi Program.

Republici Hrvatskoj je za financiranje spomenutih projekata raspoloživo oko 1.860.000 EUR.


Reci što misliš!