Politika

Sastanak Gordana Jandrokovića s rumunjskim premijerom Gridenauom

Sastanak Gordana Jandrokovića s rumunjskim premijerom Gridenauom

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je u ponedjeljak rumunjskog premijera Sorina Grindeanua s kojim se složio da je za jačanje gospodarske suradnje osobito važno otvaranje zračne linije između Zagreba i Bukurešta, priopćio je Sabor.

Jandroković je pozdravio potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između hrvatske i rumunjske gospodarske komore kao doprinos jačanju gospodarske suradnje te potpisivanje Ugovora o međusobnoj zaštiti klasificiranih podataka.

Sugovornici su razmijenili obostranu potporu za što brži ulazak Rumunjske i Hrvatske u Schengenski prostor, čime će se dodatno doprinijeti jačanju sigurnosti Europske unije, navodi se u priopćenju. 

Razgovaralo se i o obostranim interesima sudjelovanja u stabilizaciji prostora jugoistočne Europe te je istaknuta zajednička podrška Kvadrilaterali Hrvatska-Bugarska-Rumunjska-Grčka radi promoviranja i jačanja međusobne suradnje na području infrastrukture, prometa te redovitoga razmjenjivanja stavova o migracijskog krizi, međugraničnoj suradnji i proširenju EU-a. 

Grindeanu je predložio  i intenzivniju razmjenu iskustava u procesu pristupanja zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji, a istaknuto je također da će Trio predsjedanja Vijećem Europske unije,  koje će činiti Rumunjska, Finska i Hrvatska u razdoblju 2019.- 2020., omogućiti dodatno jačanje suradnje dviju država, stoji u priopćenju.

 


Reci što misliš!