Politika

Jutros se u središnjici stranke sastalo Predsjedništvo HDZ-a

Tri HDZ-ova kandidata za potpredsjednika Sabora

Tri HDZ-ova kandidata za potpredsjednika Sabora

HDZ je održao sjednicu Predsjedništva i Središnjeg odbora te su, između ostalih odluka, utvrđena tri kandidata stranke za potpredsjednike Sabora. No najviše je danas iskočila izjava aktualnog ministra vanjskih poslova i međunarodnog tajnika HDZ-a Mire Kovača koji je najavu Dubravke Šuice da će ga Davor Ivo Stier zamijeniti u Vladi nazvao bedastoćom.

Jutros se u središnjici stranke sastalo Predsjedništvo HDZ-a. Ranoranioc je kao i obično bio glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković koji je pri dolasku najavio kako će se raspravljati o sutrašnjoj sjednici Sabora.

"Dakle na prvoj sjednici konstituirajućoj započet ćemo sa imenovanjem predsjednika Sabora, a potom radna tijela, prelazimo na Zakone koji se tiču Vlade, ustroj ministarstava", kazao je Jandroković. Ponovno je najavio da će biti puno više žena nego što to sada izgleda.Napade na Ninu Obuljen koja se u javnosti spominje kao moguća ministrica kulture, Jandroković nije htio komentirati rekavši da se strasti trebaju smiriti. Isto je poručio i šef HDZ-a Andrej Plenković koji je i nakon Središnjeg odbora izjavio da o tome nije bilo riječi:

"Kada taj posao kao mandatar na temelju povjerenja kojeg mi je dala predsjednica Republike dovršim, tada ću o tome izvijestiti Predsjedništvo stranke. Nije bilo kritika o bilo kojoj temi," rekao je Plenković. No iako su i nakon sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora uglavnom svi izlazili dobre volje, jedan je član HDZ-a u središnjicu ušao ipak u nešto drugačijem tonu. Aktualni ministar vanjskih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač ovako se osvrnuo na izjavu europarlamentarke Dubravke Šuice koja je jučer izjavila da će na Kovača u Vladi zamijeniti Davor Ivo Stier.

"Rijetko viđena bedastoća", kratko je komentirao Miro Kovač.

"Nisam čuo tu izjavu. Jedino sigurno je da će budući članovi Vlade biti oni koje ću ja izabrati i iza kojih ću ja stati", dodaje Andrej Plenković. A taj konačan popis bit će gotov idući tjedan. Iako neka imena sigurnih ministara postoje, Plenković ih ni danas nije htio otkriti. Ono što je pak novinarima rekao jest tko su kandidati HDZ-a za potpredsjednike Sabora.

"Tri kandidata za potpredsjednika Hrvatskog Sabora su akademik Željko Reiner, zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković", rekao je Plenković.

Plenković je također izvijestio kako su se na današnjem Središnjem odboru temeljito analizirali izborni rezultati. "Svi su izrazili zadovoljstvo i strategijom i izbornim rezultatom i razgovorima koji su se kasnije vodili sa strankama i predstavnicima nacionalnih manjina te smo dobili potporu Središnjeg odbora za sve aktivnosti koje imamo sada u kontekstu formiranja Hrvatske vlade i konstituiranja Hrvatskog sabora", izjavio je Plenković dodavši kako su izvijestili i o financijskim aspektima kampanje i donijeli odluku o formiranju Savjetodavnog vijeća.

Za sutra u podne sazvana je i prva sjednica novog Kluba HDZ-a na kojoj će se utvrditi prijedlozi članova pojedinih odbora osobito onih koji će biti formirani sutra, a razgovarat će se i o samoj pripremi same sjednice koja počinje sutra u 15 sati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.