Politika

blaženka divjak

Saborski odbor za obrazovanje, znanost i kulturu tijesno podržao kandidatkinju za ministricu Blaženku Divjak

Saborski odbor za obrazovanje, znanost i kulturu tijesno podržao kandidatkinju za ministricu Blaženku Divjak
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski odbor za obrazovanje, znanost i kulturu podržao je nakon oštre rasprave kandidatkinju za ministricu Blaženku Divjak tijesnim rezultatom, sa sedam glasova za i šest protiv, ali su svi članovi Odbora kroz raspravu izrazili podršku njezinoj namjeri da Ministarstvo vodi samostalno na temelju struke i uključujući sve njegove dionike.

Predstavljajući Blaženku Divjak, premijer Andrej Plenković naglasio da je ona stručna i nestranačka osoba koju je predložio HNS, da ima iskustva i kompetencije za znanost i obrazovanje, te da očekuje da nastavi proces kurikularne reforme i da sustav obrazovanja vodi smireno.

Blaženka Divjak naglasila je važnost postizanja općeg konsenzusa oko gradnje reforme, transperentnosti postupka i uključenja svih koji žele sudjelovati.

Konsenzus je moguć na centru, ali prije konsenzusa i centriranja moramo se usuglasiti oko toga na čemu ćemo izgrađivati naše kurikularne dokumete, rekla je Divjak. Kada bismo pošteno odgovorili na ta pitanja, istaknula je, mislim da bi vi kao zastupnici u Saboru i ja došli do istoga, a to su poštivanje, poštenje i uključivost,i težiti tome da naša rasparava pomaže svakom učeniku ili studentu.

Kazala je da od nje nitko nije tražio nikakve ustupke oko izbora suradnika niti bi ona, kazala je, ikada pristala na ucjene.

Sama ću birati svoje suradnike na temelju svojih ovlasti, kazala je i dodala da će provjeriti sve okolnosti izbora članova Stručnog povjerenstva za provođenje kurikularne reforme, ali da ni o komu unaprijed ne može donositi sud.

Osvrćući se na pitanja o stanju na Sveučilištu u Zagrebu, kazala je da ono ne omogućuje pojedinim sastavnicama rad po sveučilišnim uzusima i premda je uloga Ministarstva ograničena, zakoni se moraju poštivati, dodala je.

Odgovarajući na pitanje o etičkom povjerenstvu, kazala je da se moraju osigurati uvjeti za postizanje akademske čestitosti, te da to tijelo mora djelovati slobodno i bez pritiska.

 

 


Reci što misliš!