Politika

Izbori 2007

Zrilić: Hrvatskoj prijeti bipolarizacija političkog prostora

Zrilić: Hrvatskoj prijeti bipolarizacija političkog prostora

Ante Markov se osvrnuo na učinke ljetne turističke sezone gdje je ostvareno 7 milijardi kuna

U srijedu, 14. studenog 2007. godine, u Otočcu je upriličena predizborna promidžba koalicijske liste HSS-a i HSLS-a za IX. izbornu jedinicu.

U nazočnosti dr. Ivana Čehoka, gradonačelnika Varaždina, dopredsjednika HSLS-a Stanka Zrilića, nositelja liste koalicije HSS-a i HSLS-a za IX. izbornu jedinicu, Ante Markova iz Murtera, Ivana Baričevića iz Otočca, Milana Krmpotića iz Senja i Branka Milete iz Novalje, uz nazočnost većeg broja članova HSS-a i HSLS-a iz Ličko - senjske županije, održana je konferencija za novinare.

Stanko Zrilić je upozorio na opasnost od bipolarizacije hrvatskog političkog prostora i nužne potrebe opstanka i utjecaja jake treće političke opcije, opcije centra. Naveo je i slučaj prijevremenih izbora u Slavonskom Brodu gdje su glasači dali najveće povjerenje upravo trećoj opciji odnosno strankama centra.

- Koliko je nužan korektiv političke vlasti pokazuje dosadašnje iskustvo HSLS-a, kada se nismo složili da krive odluke hrvatske vlade, po pitanju Ljubljanske banke, nuklearke Krško i Savudrijske vale budu donesene i ugroze temeljne interese Hrvatske. Tada je HSLS bez razmišljanja izašao iz vlasti i time onemogućio za Hrvatsku štetne odluke, rekao je Zrilić.

Ante Markov se osvrnuo na učinke ljetne turističke sezone gdje je ostvareno 7 milijardi kuna.

- To bi bio jako dobar iznos kad on ne bi skrivao više od 90 % uvoznih komponenti, i time poništio pozitivne financijske učinke turističke sezone. Kako je u tim brojevima najveći udio otpada na poljoprivredu, jasno je da bez vlastite poljoprivredne proizvodnje nema ni financijski povoljnih učinaka turističke sezone, rekao je Mrkov. Po pitanju ZERP-a naglasio je da će naša koalicija ući u vlast jedino ako bude prihvaćeno uvjet naše koalicije da se hitno primjeni ZERP-a kao i gospodarski pojasa

Ivan Čehok je naglasio da sadašnji obrazovni sustav nije u stanju osigurati Hrvatskoj potrebnih 1.200 informatičkih stručnjaka godišnje da bi 2011. sustigli standarde zemalja srednje Europe.
- Hrvatska danas stvara njih oko 600, od kojih najboljih 150-200 odlaze u inozemstvo, rekao je Čehok te u nastavku izlaganja istaknuo uspješnost gospodarske zone u Varaždinu i ponudio svoje iskustvo i drugima, pogotovo ličkom kraju u realizaciji svojih gospodarskih zona.

- Za izgradnju gospodarskih zona Grad Varaždin je uložio 85% sredstava a država 15% dok je kod poreznih priljeva oko 90% odlazi državi a svega 10% ostaje lokalnoj zajednici što jasno pokazuje potrebu za decentralizacijom, kazao je Čehok te naglasio kako Hrvatska mora bit čvrsta u pregovorima s Europskom unijom i da ne smije dopustiti rasprodaju Hrvatske te naveo primjere Malte koja je ograničila prodaju zemlje strancima i Mađarsku koja nije dopustila da strani kapital preuzme MOL.

Osim konferencije, članovi koalicijske liste su se pridružili promidžbenom štandu na Tržnici u Otočcu, koji je bio vrlo dobro posjećen i tom prilikom članovi koalicijske liste su podijelili oko dvije tone mandarina i različitog promidžbenog materijala građanima i posjetiteljima Otočca .

Ulicama Otočca se kretalo i promidžbeni kombi koje je svojim razglasom pozivao građanstvo da posjeti promidžbeni štand kao i da na predstojećim izborima ukaže povjerenje listi br 12 , koaliciji HSLS-a i HSS-a.


Reci što misliš!