Politika

Izbori 2007.

Počelo glasovanje u inozemstvu

Počelo glasovanje u inozemstvu

Gotovo polovina izbornih mjesta u inozemstvu, njih 124, bit će otvorena u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje će glasovati i najviše birača bez prebivališta u Hrvatskoj

U Aucklandu, u Generalnom konzulatu RH na Novom Zelandu, u 19 sati otvoreno je prvo biračko mjesto za parlamentarne izbore. Glasovanje dijaspore, u kojoj već danas traje izborna šutnja, trajat će dva dana. I dok Novi Zeland već glasuje, posljednja ubacivanja u biračke kutije očekuju se u Los Angelesu.

Pravo glasa na izborima za Hrvatski sabor, prema podacima DIP-a, ima 405.092 državljana bez prebivališta u Hrvatskoj. Oni će na izbore 24. i 25. studenoga moći izaći na 265 biračkih mjesta u 53 države i u 11. izbornoj jedinici za dijasporu birati među 11 stranačkih i dvije neovisne liste.

Gotovo polovina izbornih mjesta u inozemstvu, njih 124, bit će otvorena u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje će glasovati i najviše birača bez prebivališta u Hrvatskoj.

Prema broju biračkih mjesta slijede Njemačka s 23, Srbija s 15, Australija s 12, Kanada i Austrija s osam, SAD sa šest, Švicarska s pet, Francuska, Crna Gora, Švedska i Italija s po tri te Afganistan, Argentina, Brazil, Španjolska, Mađarska i Turska s po dva biračka mjesta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.