Politika

Sabor

Zastupnicima zakon omogućuje ranu mirovinu

Zastupnicima zakon omogućuje ranu mirovinu

Uvjete za mirovinu imaju pravaši Vlado Jukić, Pero Kovačević, HSS-ovci Ante Markov, Željko Pecek, Luka Roić, HNS-ovci Jakša Marasović, Željko Kurtov...

U danima kad se iščekuje konstituiranje novog saziva parlamenta, kad će se zgradom Sabora početi vrzmati deseci novih zastupničkih lica, šezdesetak donedavnih saborskih zastupnika koji nisu uspjeli osvojiti novi mandat navratit će do zagrebačkoga Gornjeg grada kako bi riješili svoj materijalni status, piše Večernji list .

Konstituiranjem novog saziva Sabora nekima od njih će početi teći šestomjesečno razdoblje u kojemu će dobivati punu saborsku plaću, a neki će se neplanirano povući u povlaštenu saborsku mirovinu ranije nego što su se nadali.

Među novim umirovljenicima bit će i skupina poznatih saborskih veterana, poput Mate Arlovića, koji je u Saboru odradio punih pet mandata, Zlatka Kramarića, Ljubice Lalić, Joze Radoša... koji su donosili zakone u četiri uzastopna saziva. Uvjete za mirovinu imaju i pravaši Vlado Jukić, Pero Kovačević, HSS-ovci Ante Markov, Željko Pecek, Luka Roić, HNS-ovci Jakša Marasović, Željko Kurtov...

Budući da su veterani, koji iza sebe imaju od 15 do 17 saborskih godina, odavno ostvarili pravo na mirovinu po posebnim uvjetima, sad kad nisu ušli u Sabor, po sili zakona u nju moraju odmah i otići. Nemaju, dakle, pravo iskoristiti najprije plaćeni šestomjesečni odmor, kao što se misli. No, neće time biti oštećeni. Čekaju ih mirovine od 9000 do 12.700 kuna.

Prema posebnim uvjetima zastupnici mogu otići u mirovinu sa 55 godina muškarci i 50 godina žene, pod uvjetom da imaju 20 godina staža i barem pola mandata. Saborska mirovina iznosi najmanje 65 posto zastupnikove plaće. Iznimno, zastupnici mogu u povlaštenu mirovinu i s 15 godina staža, ali u tom slučaju moraju imati tri uzastopna mandata. Mirovina im tada iznosi 55 posto saborske plaće.

Ako zastupnik ode u mirovinu s neke više pozicije u parlamentarnoj hijerarhiji, mirovina mu se penje iznad prosječnih 9000 kuna. Tako će Zlatko Kramarić, koji je već podnio zahtjev za mirovinu, imati, kako nam je kazao, oko 11.000 kuna. U mirovinu, naime, odlazi kao šef Kluba zastupnika HSLS-a.

Mati Arloviću, koji je mirovinske uvjete ostvario na poslu potpredsjednika Sabora, pak, pripada i viša mirovina. Budući da je najviša zastupnička mirovina ograničena na 12.700 kuna, pretpostavlja se da je upravo to svota koju će dobivati. Radoš je predao zahtjev za mirovinu, iako bi, kaže nam, volio raditi. No, dodaje, kad je čovjek 15 godina u Saboru, i ako pritom temeljito i pošteno radi, prilike mu ne kucaju na vrata.

Nemam rezervnu poziciju i nisam spremio na račun milijun eura. Zato moram u mirovinu kaže Radoš.

Zastupnici su svjesni da građani s prezirom doživljavaju njihove povlastice. Jer, osim što u mirovinu mogu 10 godina ranije nego ostali, gdje za punu starosnu mirovinu muškarci moraju raditi do 65, a žene do 60 godina, povlašteni su i po izračunu. Sabornicima se kao osnovica uzima zadnja plaća, a ostatku radnog naroda uskoro će se mirovina izračunavati na temelju čitavog radnog staža, što je mnogo nepovoljnije.


Reci što misliš!