Politika

Mirovine

Nove saborske mirovine po devet tisuća kuna

Nove saborske mirovine po devet tisuća kuna

Najmlađi zastupnik koji je zatražio saborsku mirovinu je 46-godišnji Željko Pavlic (MDS), a najmlađa zastupnica 50-godišnja Mirjana Didović iz SDP-a

Gotovo četvrtina zastupnika iz prošlog saziva Sabora odmah po završetku mandata zatražila je odlazak u zastupničku mirovinu, javlja Jutarnji.hr . Podaci saborskog Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove govore da od 151 bivšeg zastupnika, 34 traže odlazak u mirovinu po povlaštenim uvjetima, iako neki od njih još nemaju ni 50 godina, a neki su skupili manje od 20 godina radnog staža.

Zakon zastupnicima omogućava odlazak u mirovinu po povlaštenim uvjetima, muškarcima s 55 godina starosti, ženama s 50, ako imaju 20 godina radnog staža, i to nakon jednog zastupničkog mandata ili nakon 2 godine i jednog dana provedenog u Saboru, objasnili su u Odboru.

Zastupnici mogu ostvariti pravo na povlaštenu mirovinu i ako su tri mandata uzastopno proveli u Saboru i imaju najmanje 15 godina staža. Najmlađi zastupnik koji je zatražio saborsku mirovinu je 46-godišnji Željko Pavlic (MDS), a najmlađa zastupnica 50-godišnja Mirjana Didović iz SDP-a. Prosječna zastupnička mirovina iznosi oko 9000 kuna. S najmanje radnog staža u povlaštenu mirovinu odlazi i HDZ-ova Zdenka Babić Petričević (60).

Zastupnik mađarske manjine, 63-godišnji Jene Adam, također planira saborsku mirovinu nakon 38 godina staža. Iako i HSLS-ovac Zlatko Kramarić traži zastupničku mirovinu, rekao je da će to biti formalno "tek na jedan dan" da bi ostvario pravo na povlašteni iznos, a da će se zapravo vratiti na fakultet u Osijeku.

Inače, 26 zastupnika zatražilo je da po prestanku mandata u idućih godinu dana dobiva zastupničku plaću - šest mjeseci puni iznos, a idućih pola godine pola zastupničke plaće. Prosječna zastupnička plaća iznosi oko 15.000 kuna.


Reci što misliš!