Politika

Branitelji

Kosor: Vlada nema nikakvog razloga tajiti Registar branitelja

Kosor: Vlada nema nikakvog razloga tajiti Registar branitelja

SDP-ovca Antu Kotromanovića zanimalo je, naime, hoće li i kada Vlada objaviti Registar kako b se konačno doznalo tko je odgovoran za brojku od gotovo pola milijuna branitelja

Vlada nema nikakvog razloga od javnosti tajiti Registar hrvatskih branitelja, ali da bi ga objavila treba promijeniti nekoliko zakona, izjavila je danas ministrica branitelja Jadranka Kosor u saborskom aktualnom prijepodnevu.

SDP-ovca Antu Kotromanovića zanimalo je, naime, hoće li i kada Vlada objaviti Registar kako bi, nakon akcija Dijagnoza 1 i 2, javnost konačno doznala jesu li svih od gotovo pola milijuna branitelja koliko ih je popisano u Registru braniteljski status stekli na zakonit način, te tko je odgovoran za toliki broj branitelja.

Ministrica Kosor odgovorila mu je ni jedan ministar branitelja, pa ni ona, nisu sudjelovali u izradi popisa branitelja niti davali braniteljske statuse, da su to, na temelju ratnog puta, radili vojni zapovjednici te predstavnici MUP-a i MORH-a.

Naglasila je da je HDZ-ova Vlada u prošlom mandatu bila prva za čijeg je mandata izrađen popis branitelja, da je to pokušavala i Vlada Ivice Račana, ali da se "očito nekome učinilo da je to vrući krumpir pa je sve ostalo u ladicama". Na izradu popisa odlučeno je, kaže, kako bi se znalo koliko branitelja ima pravo na udjele u Fondu branitelja, posebno nakon što su u Fond ušle dionice Ine i HT-a.

Kosor je istaknula da Vlada nema ni jedan razlog ne objaviti Registar, ali da ju u tome sprječava nekoliko zakona, posebno onaj o JMBG-u koji je izmijenila Račanova vlada i podatak o JMBG-u, koji se navodi i u Registru, a koji je proglasila tajnim.

Kotromanovića je pozvala da, ima li saznanja da je netko braniteljski ili status ratnog vojnog invalida stekao nezakonito, to prijavi nadležnim institucijama.

Dragutina Lesara (HNS) zanimalo je koliko su i koji dužnosnici Vlade, temeljem Vladine odluke, lani utrošili na ime službenih putovanja, službene poslovne kreditne kartice, za reprezentaciju, službeni automobil, na što mu je ministar financija Ivan Šuker odgovorio da svi ti podaci stoje u Izvješću o izvršenju proračuna za 2007. koji će uskoro stići u Sabor.

Šuker je napomenuo da je odluku o uvjetima korištenja spomenutih pogodnosti donijela Račanova vlada na početku svoga mandata, u ožujku 2000., te da se ta odluka nije mijenjala, a po njoj prava iz te odluke mogu ostvarivati premijer, potpredsjednici Vlade, ministri i njihovi zamjenici te čelnici agencija i središnjih ureda.

"Ta je odluka donesena kada je i vaša stranka bila na vlasti i u ovih osam godina nije se mijenjala", poručio je Lesaru, izvijestivši ga i da je osobno lani na korištenje službene kreditne kartice utrošio ukupno 47.295 kuna.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić je, u odgovoru na upit HDZ-ove Ivanke Roksandić, kazao kako ne može biti zadovoljan najavama Petrokemije o rastu cijena umjetnog gnojiva, ali da je Vlada na sastanku s čelnicima Petrokemije postigla dogovor da se cijene ne dižu za 44 posto, kako je najavljivano, nego za 19 posto, što je više nego dvostruko manje.


Reci što misliš!