Politika

Političari

HNS protiv Vladinih zakonskih prijedloga

HNS protiv Vladinih zakonskih prijedloga

"Vlada ne dozvoljava razvoj bez političke ucjene, jer će pravo na zaduživanje imati isključivo politički podobni", smatra Čačić

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) protivi se Vladinim zakonskim prijedlozima koji ograničavaju mogućnosti samostalnog zaduživanja jedinica lokalne samouprave ili odlučivanja o projektima financiranim po modelu javno-privatnog partnerstva, istaknuli su čelnici te stranke.


Takvim odlukama Vlada ponovno udara na decentralizaciju i uvodi princip da se za svaku kunu mora moliti ministra Šukera, odnosno HDZ-ovu političku vlast, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Dodaje kako rezanje prava zaduživanja znači eliminaciju svake mogućnosti da se općine, gradovi i županije razvijaju svojim potencijalima.

"Vlada ne dozvoljava razvoj bez političke ucjene, jer će pravo na zaduživanje imati isključivo politički podobni", smatra Čačić.

Cijela se "akcija", vjeruje, poduzima da se ne ponovi slučaj Varaždinske županije koja je kroz model javno-privatnog partnerstva izgradila 33 osnovne i srednje škole po dvostruko nižoj cijeni četvornog metra od bilo kojeg državnog projekta.

U HNS-u ističu da je Hrvatska ionako visokocentralizirana zemlja u kojoj jedinice lokalne i regionalne samouprave raspolažu s tri puta manje novca od europskog prosjeka, pa im izjave premijera Sanadera o decentralizaciji "zvuče groteskno".

Potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš dodao je da Vlada ne radi ništa kako bi se država decentralizirala, unatoč tome što je usvojila akte i osnovala tijela koja bi trebala poticati veću samostalnost lokalnih tijela vlasti.

"To potkrepljuje stil rada ove Vlade da prihvati načela kojih se kasnije ne drži", dodao je Radoš.


Reci što misliš!