Događaji

Smanjivanje građanskih prava

I velikogorički laburisti pokrenuli akciju protiv Vladinog paketa zakona

I velikogorički laburisti pokrenuli akciju protiv Vladinog paketa zakona

Hrvatski laburisti - stranka rada pokrenuli su akciju u više desetaka gradova u Hrvatskoj kojom žele upozoriti na paket zakona kojima Vlada, kako ističu, želi dodatno obespraviti radnike, umirovljenike i nezaposlene.

"Akcijom se ukazuje na Vladino sveobuhvatno smanjenje dosadašnjih prava donošenjem paketa zakona, novim Zakonom o radu, mirovinskom osiguranju i Zakonom o povremenom zapošljavanju", rekao je tajnik velikogoričkog ogranka Hrvatskih laburista Ivica Hrženjak te dodao kako smatraju kako bi se ovim promjenama u potpunosti uništilo tržište rada koje je ovako i onako devastirano.

"Novi paket zakona bi u pravilu pojednostavljeno značio da ćemo mi do sada raditi 56 sati tjedno na određeno vrijeme do 67. godine života, bez ugovora o radu i na kupone", istaknuo je Hrženjak.

Laburisti su danas iz Velike Gorice i ostalih gradova Hrvatske pozvali i udruge i sindikate i sve građane da se usprotive ovim novim odredbama Zakona o radu i mirovinskom sustavu.

"Moram napomenuti da je u Sloveniji proveden čak i referendum kojim su građani uspjeli zaustaviti donošenje takvih zakona. Praksa u Europskoj uniji pokazuje, poput Austrije, da su požalili što su donijeli takve zakone. Tako da se nadamo da će takav rezultat biti i u Hrvatskoj", kaže Hrženjak.

Prema mišljenju laburista, prava opasnost za tržište rada je Zakon o povremenim poslovima. Njime se dopušta da se jednostavni poslovi poput čišćenja prostora i održavanja travnjaka naplaćuju putem kupona preko kojeg se uplaćuju plaća i doprinosi. Poručuju, to otvara prostor za diktiranje tržištem rada od strane krupnog kapitala i financijskih centara moći.

"Ovim zakonima se pogoduje u prvom redu kapitalu, dodatno se obezvrjeđuju radnička prava i svakako nije praksa sa zakonima Europske unije", poručuje Hrženjak.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno