Politika

Reagiranje

HSU: Božićnica umirovljenicima ne smije biti tema političkog nadmetanja

HSU: Božićnica umirovljenicima ne smije biti tema političkog nadmetanja

Božićnica nije političko, već isključivo socijalno pitanje. Ne smije biti temom političkog nadmetanja, već rezultat humane osjetljivosti za one najugroženije slojeve stanovništva, posebno umirovljenike, stoji u pismu HSU

Županijska i Gradska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika, uputila je otvoreno pismo županu Zadarske županije, gradonačelniku grada Zadra, te gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina na području Zadarske županije, u kojem komentira Vladinu odluku o isplati božićnice umirovljenicima.

Kako bi javnost bila upoznata njihovim stajalištem, pismo prenosimo u cijelosti: 

Božićnica kao pitanje osjećaja za najugroženiju populaciju naših građana ne može biti interesom samo državne vlasti, koja je dužna prema Sporazumu sa Hrvatskom strankom umirovljenika trajno ozakoniti ovaj vid solidarnosti, nego ona treba postati i briga lokalnih, županijskih, gradskih organa vlasti, koje posjeduju znatna proračunska sredstva.

Božićnica nije političko, već isključivo socijalno pitanje. Ne smije biti temom političkog nadmetanja, već rezultat humane osjetljivosti za one najugroženije slojeve stanovništva, posebno umirovljenike, koji to nisu zaslužili s osnove svoga minulog rada, velikog doprinosa razvoju i obrani svoje lokalne zajednice i šire naše domovine, a uz to su, poznato je, sustavno godinama zakidani.

Apeliramo na Vas da učinite nešto da Vaše bake i djedovi, majke i očevi, rodbina, prijatelji, susjedi, naši sugrađani dočekaju najveći kršćanski blagdan okruženi zasluženom pažnjom i toplinom.

Uvjereni smo da se određenom preraspodjelom sredstava ipak može udovoljiti ovoj važnoj potrebi za sve naše umirovljenike. Pogotovo što sama realizacija iziskuje relativno neznatna financijska sredstva u odnosu na visinu vaših proračunskih sredstava. Pozitivnih primjera za to ima, kako u našoj Županiji, tako i u mnogim drugim gradovima i općinama diljem Hrvatske, pa i u sredinama sa znatno manjim sredstvima.

Ne okrećimo glavu ljudima koji su u veoma teškoj situaciji i koji su neizmjerno zahvalni na svakoj, pa i najmanjoj pomoći i pažnji.

Mogu se usmjeravati sredstva iz lokalnih proračuna na različite projekte koji su važni ili manje važni, žurni ili manje žurni, ali dok god imamo ljude s one strane društvenog života, egzistencije i humanog to nam treba biti prvi i najvažniji zadatak.

Jer, politika kojom se bavimo, trebala bi biti plemenita disciplina jedino i samo u službi čovjeka.

Dajte božićnicu i dokažite da u Vašoj političkoj viziji sa društvenog horizonta nije nestao čovjek.

U nadi da će te sa posebnom pažnjom razmotriti i uvažiti ovu našu inicijativu, srdačno Vas pozdravljamo.

Ujedno Vas molimo da nam pošaljete Vaš odgovor.

S poštovanjem,

Branislav Jelenić, predsjednik Županijske organizacije HSU i Duško Vuković, Predsjednik Gradske organizacije HSU Grada Zadra


Reci što misliš!