Politika

Obama ispred McCaina

Rasa neće utjecati na ishod izbora u Americi

Rasa neće utjecati na ishod izbora u Americi

Polovica ispitanika smatra da bi na izbor mogla utjecati životna dob kandidata

Novo ispitivanje mišljenja američkih birača pokazalo je da rasa neće imati ključan utjecaj na rezultate predsjedničkih izbora, koji će se održati 4. idućeg mjeseca, javlja HRT .

Prema istraživanju CNN-a, sedam od deset ispitanih, to jest 70 posto Amerikanaca, kaže da rasa kandidata neće utjecati na njihovo glasovanje za predsjednika. Pa ipak, ispitivanje pokazuje da rasa može najviše utjecati na one Amerikance koji nisu tipični demokratski birači, kao i da rasa radi za i protiv Obame u približno jednakim omjerima.

Polovica ispitanika smatra da bi na izbor mogla utjecati životna dob kandidata. Ako bi pobijedio republikanac John McCain, sa svoje 72 godine bio bi najstarija osoba na dužnosti predsjednika Sjedinjenih Država. Demokratski senator Barack Obama, koji ima 47 godina, ako bude izabran 4. studenog postat će prvi crnački predsjednik u 230-godišnjoj povijesti.

Očekuje se da će trećina birača u Americi iskoristiti pravo ranijeg glasovanja, za razliku od tek petine prije 4 godine. Ti će glasovi biti prebrojeni u izborni dan, ali velik rast interesa i iskustvo s prošlih izbora govori da su rani glasači demokrati i da je velik odaziv nešto što treba zabrinuti Johna McCaina.

Republikanska stranka pokušala je - neuspješno - spriječiti registraciju 200 tisuća novih glasača ovdje, u Ohiu, gdje su odlučeni izbori 2004. godine.


Reci što misliš!