Događaji

Obama ponovo izabran

I nakon rezultata izbora, Amerika podijeljena

I nakon rezultata izbora, Amerika podijeljena

Sjedinjene američke države su dalje podijeljene. Demokrati su zadovoljni, republikanci razočarani. Ipak, osjećaj je da je većina Amerikanaca zadovoljna da je gotovo, da se mogu vratiti uobičajenom životu bez svakodnevnog bombardiranja izbornim porukama.

Na ulicama pritaše Obame slave, ali to nije ni blizu onoga što smo gledali 2008., kada je zemlja bila u euforiji. Sada je to onako potiho, s grčem i s nadom: valjda će biti bolje.

"Diplomirao sam 1970. godine. Vidio sam sedam recesija, a ova je bila gora nego prethodnih šest zajedno. To što uopće stojimo na nogama je zadivljujuće", rekao nam je jedan od Obaminih glasača koji nije oduševljen, a za sebe kaže da je realan.

Republikanci, pak, koliko su razočarani, toliko su i zabrinuti. Bila to Romneyeva propaganda ili ne, svi govore ekonomskim rječnikom i vjeruju da je situacija s vanjskim dugom i nezaposlenošću nešto s čime se Obama jednostavno ne zna nosisti.

"Naša je zemlja poduzeće i moramo tako poslovati i tako se ponašati. Ono što prodajemo je naš BDP. Treba nam više toga, a to ne možemo dobiti bez rasta", kaže nam jedan od razočaranih Romneyevih pristaša.

Rezultati izbora u Americi pokazali su da se zapravo ništa nije promijenilo, Obama ostaje predsjednik, Kongres republikanski, a Senat demokratski. Na njima je, smatra većina Amerikanaca, da jednostavno svi zajedno rade bolje nego do sada.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.