Politika

Oporba

Milanović: Vlada nema rješenja za krizu

Milanović: Vlada nema rješenja za krizu

Milanović je upozorio da se zbog svjetske financijske krize i činjenice da Hrvatska nema koegzistentnu, nego ad hoc gospodarsku politiku

Nakon što su ustvrdili da Sanaderova Vlada ne priznaje krizu i ne nudi rješenja jer ih nema, SDP je pobrojao evidentne pokazatelje sveprisutne krize i predložio mjere za njezino ublažavanje, javlja HTV

Ako se ne poduzmu potrebne zakonske mjere, prijeti nam avet nelikvidnosti, neće se moći plaćati na vrijeme. Trebamo shvatiti da nam je potrebna racionalizacija, štednja države, i da pred lokalne izbore treba odustati od obećanja za koja znamo da ih Hrvatska ne može platiti. Vrijeme je za trježnjenje na svim razinama, poručio je Milanović na konferenciji za novinare.

Novca će biti manje i po strožim uvjetima. Trebamo biti otvoreni i pošteni prema biračima i reći što se može i što ne može, a ne da okolo ide Djed Mraz s košarama i obećava sve i svašta, dodao je, naglasivši kako Hrvatska živi na kredit i to prilično očajnički.

Milanović je upozorio da se zbog svjetske financijske krize i činjenice da Hrvatska nema koegzistentnu, nego ad hoc gospodarsku politiku, što je, kazao je, u svom zadnjem izvješću o napretku Hrvatske potvrdila i Europske komisija, bilježi daljnji pad plaća i mirovina te standarda građana, rast inflacije i obezvrjeđivanja prihoda.

Rješenja za ublažavanje udara financijske krize SDP vidi u izmjenama i dopunama triju zakona - o PDV-u, o doprinosima, te o porezu na dobit -, a za te će svoje zakonske prijedloge, osim od saborskih zastupnika, potporu tražiti i od sindikata i poslodavaca.

Izmjenama Zakona o PDV-u predlaže se uvođenje porezne međustope od 10 posto i na ulje i masti (u ovoj godini bilježe najveći rast, od preko 30 posto), na dječju hranu, odjeću, opremu i pelene, na prirodni plin, električnu energiju, grijanje i tekuća goriva - SDP-ovci tvrde da bi tom mjerom maloprodajne cijene spomenutih proizvoda za kućanstva pale za oko 9 posto.

SDP predlaže da se Zakon o doprinosima izmijeni na način da poslodavac na sebe preuzme plaćanje 8 posto doprinosa za 1. mirovinski stup (ostalih 7 posto i dalje bi plaćao zaposlenik), da se s 5 na 9 posto poveća udio za 2. mirovinski stup koji plaća zaposlenik, te da se, istovremeno, stopa doprinosa za zdravstvo smanji s 15 na 7 posto - plaće zaposlenika, tvrde u stranci, rasle bi za 4 posto ili 224 kune neto, a mjesečno bi se uštedjelo oko 436 kuna.

Cilj je predloženih izmjena Zakona o porezu na dobit da se od oporezivanja izuzme ostvarena dobit koja se ulaže u investicije, odnosno zadržava za obrtne svrhe - u SDP-u smatraju da stopa investicija mora porasti kako bi se ublažilo usporavanje osobne potrošnje.

 


Reci što misliš!