Politika

Pripreme za izbore

GONG započeo 8. godinu provedbe projekta "Prvi put biram"

GONG započeo 8. godinu provedbe projekta

Cilj radionica je informirati i educirati maturante, buduće birače, o izborima (posebice nadolazećim lokalnim izborima) i javnome zagovaranju

Početkom studenoga GONG je započeo osmu godinu provedbe projekta "Prvi put biram", projekta interaktivnih radionica za maturante hrvatskih srednjih škola, saznajemo od koordinatora programa iz Regionalnog GONG-ovog ureda Zadar Hrvoja Rančića i Roberta Maračića.

Tijekom prvog polugodišta ove školske godine održat će se 300 interaktivnih radionica u više od 50 srednjih strukovnih škola i gimnazija u kojima će sudjelovati više od 8000 maturanata. Cilj radionica je informirati i educirati maturante, buduće birače, o izborima (posebice nadolazećim lokalnim izborima) i javnome zagovaranju, kao i o drugim načinima sudjelovanja građana u političkim procesima, odnosno općenito o ulozi odgovornog i aktivnog građanina u društvu.

U proteklih sedam godina, više od 150 000 maturanata sudjelovalo je u projektu kroz 5304 radionice, a od ukupno 350 srednjih škola u Republici Hrvatskoj, u projekt se tijekom ovih godina uključilo njih 288, što čini oko 80% svih srednjih škola u RH.

Radionice provode GONG-ovi timovi educiranih trenera-predavača, u sklopu redovne nastave, tijekom predmeta "Politika i gospodarstvo" ili na satu razrednog odjela. Po završetku radionice, svaki učenik dobiva i dvije brošure koje tematski prate radionicu ("Napokon 18" i "Zagovaranje") i kondom "Prvi put biram" kao simbol prava na izbor, ali i simbol odgovornosti koju svako pravo na izbor nosi sa sobom (donacija 5000 komada od tvrtke SSL International, predstavnika Durexa).

Projekt su financijski podržali Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave (gradovi Bjelovar, Čakovec, Čazma, Karlovac, Kastav, Koprivnica, Kutina, Našice, Opatija, Požega, Prelog, Rijeka, Samobor, Sisak, Varaždin, Vukovar, Zadar i Zagreb te Istarska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Primorsko-goranska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Zadarska i Zagrebačka županija) u ukupnom iznosu od 94 000 kuna.

Projekt je dobio preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Zavoda za unapređenje školstva, a krajem 2005. godine, osvojio je drugu nagradu na natječaju Vijeća Europe "Mladi aktivni građani".


Reci što misliš!