Politika

Sabor

Vlada će određivati plaće saborskih zastupnika

Vlada će određivati plaće saborskih zastupnika

Tjedan nije mogao završiti bez izjave za pamćenje predsjednika Sabora Luke Bebića pa je tako Andrija Hebrang postao SDP-ovac

Saborski zastupnici izglasali su izmjene zakona koje omogućuju smanjenje plaće državnim dužnosnicima i paket izmjena zakona koje omogućuju održavanje lokalnih izbora. Prijepodne su proveli raspravljajući o takozvanom navijačkom zakonu, a bilo je riječi o petokrakama, smrti druga Tita te nestašluku i ustašluku.

Saborski klubov podržali su Zakon o sprječavanju nasilja na sportskim terenima, no vodili su vrlo živu raspravu. U zadnjem čitanju MUP je uvažio dosta prigovora navijača i zastupnika pa su tako ublažene odredbe vezane uz alkohol i ukinuta odredba o predavanju putovnica prije utakmice za evidentirane izgrednike. Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič otkrila je da se osim mjera represije predviđenih ovim zakonom pripremaju i preventivne mjere.

SDP-ov Šime Lučin smatra da je MUP zakonom opteretio državni proračun i preuzeo na sebe prevelike odgovornosti. Kaže, to bi se sve trebalo naplatiti organizatorima natjecanja.

IDS-ov Damir Kajin upozorio je na često fašističko divljanje na stadionima.

Ivica Pančić je upozorio da politika ne bi trebala povlađivati predsjednicima nogometnih klubova zbog njihove takozvane državotvornosti. Podsjetio je da su Dinamo i Hajduk imali petokrake u grbovima, a da su njihovi predsjednici uvijek bili bliski režimu. Podsjetio je i da se plakalo kada je umro Tito. To se nije svidjelo HDZ-ovoj Božici Šolić i njenim stranačkim kolegama koji su Pančiću namjerno isključivali mikrofon.

Tjedan nije mogao završiti bez izjave za pamćenje predsjednika Sabora Luke Bebića pa je tako Andrija Hebrang postao SDP-ovac.

Jutros je odbor za ustav ustvrdio da svih jedanaest kandidata za ustavne suce ispunjavaju uvjete. Među njima su se našli i Mato Arlović te Miroslav Šeparović. Predsjednik odbora Vladimir Šeks izjavio je da se više neće ponoviti slučaj kandidatkinje Snježane Banić za koju je naknadno ustanovljeno da nema uvjete.


Reci što misliš!