Politika

Hrvatska i EU

Rehn uputio pohvale Hrvatskoj

Rehn uputio pohvale Hrvatskoj

Ministri vanjskih poslova članica Europske unije okupili su se u Stockholmu na dvodnevnom sastanku poznatom kao Gymnich

Hrvatska je postigla dobar napredak u reformi pravosuđa i u pitanjima vezanim uz brodogradnju te se približila rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom, javlja HTV

To otvara mogućnost za završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine, izjavio je u Stockholmu povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Tijekom neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije sastat će se i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i njegov slovenski kolega Samuel Žbogar. Njih dvojica trebala bi izvijestiti Carla Bildta o tijeku hrvatsko-slovenskih razgovora.

Žbogar je jučer izjavio da Hrvatska i Slovenija dobro razgovaraju i da bi spor mogao biti riješen do kraja godine. Promjena na čelu hrvatske vlade bila je od ključne važnosti, jer je sada potpuno drukčiji ton i premijeri dviju zemalja sada razgovaraju otvoreno, grade međusobno povjerenje i mislim da se prvi put razgovora s ciljem da ne bude ni pobjednika ni poraženog, nego da obje strane dobiju, rekao je Žbogar.

Nije želio otkriti pojedinosti razgovora oko rješavanja graničnog pitanja, zbog kojeg Ljubljana već skoro godinu dana blokira hrvatske pristupne pregovore.

Ministri vanjskih poslova članica Europske unije okupili su se u Stockholmu na dvodnevnom sastanku poznatom kao Gymnich.

Danas će im se pridružiti i kolege iz triju kandidatskih zemalja - Hrvatske, Makedonije i Turske. Razgovarat će o nastavku širenja Unije, o Afganistanu i Pakistanu te o budućnosti zajedničke vanjske politike EU-a.


Reci što misliš!