Politika

'BiH nikad u povijesti nije postojala kao država'

Milorad Dodik: Republiku Srpsku smo gradili krvlju koju su prolili hrvatski agresori

Milorad Dodik: Republiku Srpsku smo gradili krvlju koju su prolili hrvatski agresori

Premijer Republike Srpske također je izjavio da BiH nikad i nije bila država, jer od turske i austrougarske okupacije pa do Jugoslavije nigdje nije bilo BiH kao države

Republiku Srpsku smo gradili krvlju, to najbolje zna narod zapadnokrajiških općina i ta povijest naše borbe nikada ne smije biti zaboravljena, rekao je premijer Republike Srpske Milorad Dodik na obilježavanju 14. godišnjice obrane zapadnokrašjiških općina RS u Kozarskoj Dubici, prenose regionalni mediji.

Svečanost održana ispred spomen hrama "Sveta Petka" poslužila je premijeru Dodiku za držanje povijesnih lekcija. Tvrdio je kako se RS u rujnu 1995. godine vojno obranila od hrvatske agresije, a danas se pak vodi borba za opstanak Republike Srpske u BiH, jer se BiH ne može graditi na štetu RS i identiteta srpskog naroda.

'Nitko nije odgovarao za zločine Hrvatske vojske'

"Događaji u zapadnom dijelu RS koji su imali obilježje hrvatske agresije sigurno su u proteklim vremenima tretirani kao patriotski čin, a ne zločin, pa iz toga proizlazi da ta tijela u BiH ne mogu i neće prihvatiti činjenicu da je ovdje samo u nekoliko dana ubijeno više od stotinu ljudi, među kojima značajan broj civila i napravljena je znatna materijalna šteta", rekao je Dodik komentirajući činjenicu kako nitko nije odgovarao za navodne zločine Hrvatske vojske u zaoadnokrajiškim općinama.

"Ja sam jasno rekao da postoje i nalazi koji su drugačiji od sudskih verzija po kojima su za te zločine krivi Srbi. Prateći proces generalu Đukiću za `tuzlansku Kapiju` vidio sam kako postoje elementi za ono što sam rekao", poručio je Dodik govoreći o slučajevima na Markalama i tuzlanskoj Kapiji, a prenijela je novinska agencija Srna.

'BiH nikad u povijesti nije postojala kao država'

Premijer Republike Srpske također je izjavio da BiH nikad i nije bila država, jer od turske i austrougarske okupacije pa do Jugoslavije nigdje nije bilo BiH kao države.

"Ispada da Srbi ne smiju ni govoriti ni obilježavati brojna stratišta na kojima su stradali srpski civili i zarobljenici, a za koje se i dan-danas najčešće tvrdi da za ove zločine još nitko nije odgovarao", rekao je Dodik za Nezavisne novine.


Reci što misliš!