Politika

Dodik kaže da je cilj RS-a odcjepljenje od BiH

Dodik kaže da je cilj RS-a odcjepljenje od BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik opetovao je u nedjelju da je cilj Republike Srpske odcjepljenje od Bosne i Hercegovine za koju je procijenio da se unatoč nastojanjima mađunarodne zajednice neće moći dugoročno održati kao ni bivša Jugoslavija.

"Jasno nam je da oni koji pokušavaju održati priču o BiH šire novu iluziju, istu kao što je bila ona o Jugoslaviji. Što se treba dogoditi da bi se pokazalo da je BiH neuspješan projekt i da u njemu nema ničega zajedničkog", rekao je Dodik u Modriči.

Pri tome je istaknuo da je cilj vlasti Republike Srpske neovisnost ovoga entiteta.

"Zbog toga, naš krajnji cilj mora biti jačanje autonomije Republike Srpske do samostalnosti i neovisnosti", naveo je Dodik koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Po njegovim riječima neovisnost Republike Srpske treba biti zajednički strateški interes svih Srba u regiji oko čega trebaju postaviti nacionalne ciljeve.

Ključnim razlogom za neovisnost Republike Srpske naveo je u stalnom nazadovanju BiH na putu prema Europskoj uniji za što je optužio predstavnike u vlasti u Federaciji BiH.

Ovo Dodikovo osporavanje suverenosti i najava raspada BiH najnovije je u nizu, a u više izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko ocijenio je čelnika bosanskohercegovačkih Srba jednim od najvećih prijetnji miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.