Politika

Predsjednički izbori

GONG u 19 sati: Izbori protekli u nešto slabijem odazivu birača

GONG u 19 sati: Izbori protekli u nešto slabijem odazivu birača

Promatrači GONG-a izvještavali su tijekom dana i o nešto slabijem odazivu birača, a dojavili su i manji broj kritičnih situacija

Do 19 sati GONG je zaprimio izvještaje sa 644 biračka mjesta.

Otvaranje biračkih mjesta, kao i tijek izbornoga dana, na većini promatranih biračkih mjesta odvijao se mirno i u skladu s propisanom procedurom, bez većih kršenja izbornog procesa.

Birački odbori su uglavnom zaprimili na vrijeme sav birački materijal i pravilno pripremili biračka mjesta za glasanje i ona su većim dijelom otvorena na vrijeme, uz manja kašnjenja na malom broju njih.

Promatrači dosadašnji rad biračkih odbora ocjenjuju dobrim, no ipak, s manjeg broja biračkih mjesta promatrači su dojavili i o neadekvatno uređenim biračkim mjestima, a na dijelu njih birački odbor nije poznavao proceduru ili ju je kršio. Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om bila je uglavnom korektna.

Promatrači GONG-a izvještavali su tijekom dana i o nešto slabijem odazivu birača, a dojavili su i manji broj kritičnih situacija.

I s birališta u BiH stizali su slični dojmovi kao i u Hrvatskoj, a od tamo smo zaprimili i dojave promatrača o tome da se na biračkim mjestima stvaraju dojave o gužvama na biračkim mjestima zbog procedure oko izdavanja prethodne suglasnosti i potvrda za glasanje. Znatan je broj onih koji nisu u popisu birača, pa su velike gužve i oko izdavanja potvrda za glasanje. Naime, određen broj birača koji su pristupili glasanju nisu bili u popisu birača, iako imaju prebivalište samo u BiH. Njihovi zahtjevi su upućeni konzulatu, odnosno Gradskom uredu za izdavanje prethodne suglasnosti, ali se zahtjevi usporeno rješavaju, a birački odbori šalju birače kućama. Na nekim biračkim mjestima birački odbori uzimaju brojeve telefona od građana kako bi ih mogli obavijestiti da se vrate u slučaju da im potvrda bude izdana.

GONG je tijekom dana zaprimio i popriličan broj poziva građana. Pozivi su bili u vezi glasanja bolesnih i nemoćnih osoba te prijave kršenja izborne šutnje , ali bilo je i dojava o problemima u vezi popisa birača.

Ipak najveći broj poziva građana bio je u vezi mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta, budući da građani nisu znali da je rok u kojem su se trebali prijaviti prošao te možemo primijetiti da građani nisu bili u dovoljnoj mjeri informirani kako ostvariti biračko pravo u slučaju izbivanja iz mjesta prebivališta na izborni dan, a zbog čega dio birača nije mogao ostvariti svoje biračko pravo.

Sljedeće priopćenje s informacijama o zatvaranju biračkih mjesta i tijeku prebrojavanja glasova bit će u 21 sat.


Reci što misliš!