Politika

Vlada RH

Sjednica Vlade: Na dnevnom redu pregovori, gospodarstvo, korupcija

Sjednica Vlade: Na dnevnom redu pregovori, gospodarstvo, korupcija

Jedan od glavnih stupova našeg rada bit će izlazak iz krize. Konstanta ostaje i borba protiv korupcije i kriminala, rekla je Kosor

Počela je 35. sjednica Vlade Republike Hrvatske, prva u novoj, 2010. godini. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je nastavak rada prema programu Vlade, javlja HTV

Vlada je prihvatila plan zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU. Njima se u 2010. predviđa donošenje 12 novih zakona koji su uvjet za zatvaranje poglavlja pregovora. Usvojen je i program preuzimanja i provedbe nove pravne stečevine EU-a u ovoj godini.

Jedan od glavnih stupova našeg rada bit će izlazak iz krize. Konstanta ostaje i borba protiv korupcije i kriminala, rekla je Kosor.

Premijerka je, govoreći o pregovorima s EU-om, iznijela i brojke o učinjenom u prošloj godini - otvoreno je ukupno 6 poglavlja i zatvoreno njih 10, pa je krajem 2009. Hrvatska imala otvorenih 28 poglavlja od čega ih je 17 privremeno zatvoreno.

Do sada je ukupno doneseno 467 tzv. EU-zakona i 1066 podzakonskih akata, od čega su samo u prošloj godini usvojena 82 zakona i 229 podzakonskih akata, navela je premijerka naglasivši da je s radom počela i skupina za izradu pristupnog ugovora Hrvatske u EU.

Kosor je napomenula je da se od 12 zakona koje se planira usvojiti u ovoj godini nekoliko njih oslanja na donošenje ustavnih promjena te poručila kako će se i taj posao također intenzivirati.

Kosor je najavila i da će se u siječnju sastati s mađarskim premijerom Gordonom Bajnaiom, a idućeg tjedna sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. Najavila je i iznimno važan posjet njemačkoj kancelarki Angeli Merkel početkom veljače.

Što se tiče prijedloga programa za preuzimanje i provedbu pravne stečevine EU, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ponudio je dva dokumenta: u izradi su naime plan zakonodavnih pregovora te program Vlade za preuzimanje i provedbu pravne stečevine EU-a.

Glavni hrvatski pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak najavio je da će se iduća međuvladina konferencija održati u veljači, a u međuvremenu traju stalne konzultacije.

Nadovezao se i Ivan Šimonović, ministar pravosuđa: To što poglavlje 23 nije otvoreno, ne znači da pravosuđe spava.

Na početku sjednice Vlade, premijerka je čestitala Božić svim građankama i građanima koji ga slave po julijanskom kalendaru.

 


Reci što misliš!