Politika

Ustav RH

Nevladine organizacije dale prijedloge za izmjenu Ustava

Nevladine organizacije dale prijedloge za izmjenu Ustava

Predložili su da se broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma s postojećih 10%, odnosno 450.000 od ukupnog broja birača, smanji na 3%, a spremni su prihvatiti i 5%

Nevladine organizacije Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek, Centar za mirovne studije, CESI, Documenta, GONG, Građanski odbor za ljudska prava, Iskorak i Zelena akcija iznijeli su prijedloge ustavnih promjena, javlja HTV .

Među ostalim, predložili su da se broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma s postojećih 10%, odnosno 450.000 od ukupnog broja birača, smanji na 3%, a spremni su prihvatiti i 5%. Kažu, time bi za građane referendum postao upotrebljivi mehanizam odlučivanja. Bilo je govora i o sukobu interesa. Traže da se doda stavak da je osoba dužna izbjegavati sukob interesa, a ako se on dogodi, sama ga mora deklarirati.

Takva formulacija bi na neki način izbjegla priču niste mi dali formular u kojem bih rekla da sam u sukobu interesa, nego je dužnosnik obavezan sam prepoznati taj sukob interesa, treba ga deklarirati i, naravno, razriješiti da bude u skladu s javnim interesom i u skladu s postojećim zakonima, smatra Vesna Kesić iz GONG-a.

 


Reci što misliš!