Politika

Svi na putu

Cijeli državni vrh izvan zemlje

Cijeli državni vrh izvan zemlje

Obzirom da se radi o neuobičajenoj situaciji, postavlja se pitanje tko bi u slučaju kakve izvanredne situacije vladao zemljom?

Hrvatska je danas, zbog službenih puteva predsjednika države, Sabora te premijerke, na jedan dan ostala bez državnog vrha. Naime, Novi list javlja da protokoli tih troje najviših dužnosnika nisu uskladili službena putovanja.

Premijerka Kosor danas je, naime, u službenom posjetu Bugarskoj, prvi čovjek Sabora Luka Bebić danas posjećuje daleko Japan, dok je predsjednik države Ivo Josipović u posjeti Bosni i Hercegovini. Obzirom da se radi o neuobičajenoj situaciji, postavlja se pitanje tko bi u slučaju kakve izvanredne situacije vladao zemljom?

List navodi kako niti u Ustavu niti u zakonima nema zabrana takve prakse, ali bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić kaže da postoji običajno pravilo da svi najviši dužnosnici ne napuštaju državu u isto vrijeme.

'No, budući da je ovo mirnodopsko vrijeme, da Hrvatska nije svjetska velesila i da nije neposredno ugrožena, ne vidim da je to neki veći problem, no takvu bi praksu trebalo izbjegavati. Vjerujem da su protokoli naših dužnosnika, kada su se odlučili napraviti ovakvu iznimku, iskoordinirali rad najvažnijih ministarstava', rekako je bivši šef diplomacije Mate Granić


Reci što misliš!