Politika

Na komemoraciji

Kosor i Josipović zajedno u Jasenovcu

Kosor i Josipović zajedno u Jasenovcu

U znak sjećanja na 65. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog logora, u Jasenovac su stigli i drugi visoki državni dužnosnici

Nakon jučerašnje izmjene oštrih riječi, predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor susreli su se danas prvi put na komemoraciji u Jasenovcu, javlja HTV

U znak sjećanja na 65. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog logora, u Jasenovac su stigli i drugi visoki državni dužnosnici.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Odat će se i počast svim stradalima u tom logoru, kao i preživjelim zatočenicima.

Nazočnima se obratio predstavnik preživjelih logoraša Refik Piskavica. On je u svom govoru, među ostalim, istaknuo kako žrtve u Jasenovcu nisu krive za žrtve Bleiburga. Povijesna je istina da su za pobjedu nad fašistima zaslužni partizani i drug Tito. Bez tih pobjeda ne bi bilo današnje samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Zato antifašizam nema alternative, on je temelj Hrvatske, ustvrdio je Piskavica.

Svake godine na ovaj dan bit ću s vama, obećao je Stjepan Mesić okupljenom mnoštvu.

Na komemoraciji sudjeluje predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor. U ime Hrvatskog sabora nazočnima će se obratiti potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Na dan proboja u logoru su bila 1073 logoraša. Njih 600 krenulo je u proboj, a slobodu je ugledao samo 91. Peostalih 473 logoraša, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima.

Istog dana, 22. travnja 1945., počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u samom mjestu Jasenovac. Od 167 zatočenika, njih 11 preživjelo je proboj.


Reci što misliš!