Politika

Preokret

Australija dobila prvu premijerku u povijesti

Australija dobila prvu premijerku u povijesti

Gillard je izjavila kako je uvidjela da je dobra vlada skrenula s puta te da je njezina odgovornost da osigura pobjedu stranke na izborima

Kevin Rudd u australski parlament ušao je kao premijer i čelnik Laburističke stranke, a izašao bez ijedne funkcije.

Zbog naglog pada popularnosti laburisti su ga odlučili smijeniti i na čelo države postavili su prvu premijerku, Ruddovu zamjenicu Juliju Gillard. Na skupu stranke Gillard je zatražila glasovanje o povjerenju čelniku stranke, javlja HTV

Rudd je prvo sazvao izbore za čelništvo stranke, a kad je vidio da su mu izgledi maleni, samo je prepustio mjesto dotadašnjoj zamjenici. Ona će voditi stranku na parlamentarnim izborima u listopadu.

Rudd je u emotivnom govoru, jedva susprežući suze, rekao kako je dao sve od sebe te da je ponosan na svoja dostignuća. Kaže da će se učiniti sve što može kako bi laburisti bili ponovno izabrani.

Njegova je popularnost počela opadati nakon pokušaja uvođenja superporeza na rudarstvo i neispunjenja predizbornog obećanja da će uvesti trgovanje dozvolama za emisiju CO2.

Gillard je izjavila kako je uvidjela da je dobra vlada skrenula s puta te da je njezina odgovornost da osigura pobjedu stranke na izborima.

Govoreći o spornom superporezu na rudarenje, rekla je da želi postići konsenzus i započeti novu rundu pregovora s rudarskom industrijom. Uvođenje ovog poreza ugrozilo bi 20 milijardi dolara vrijedne investicije pa nije ni čudo da se rudarska industrija digla na zadnje noge, a ni javnost mu nije previše sklona.

Za svog donedavnog šefa rekla je kako je bio vođa koji je uspješno vodio Australiju tijekom globalne ekonomske krize.


Reci što misliš!