Politika

Anketa

Većina Crnogoraca protiv ulaska u NATO

Većina Crnogoraca protiv ulaska u NATO

Crnogorci se boje da će članstvo u NATO-u pogoršati odnose sa Srbijom i Rusijom

Većina građana Crne Gore protivi se članstvu u NATO-u, pokazali su rezultati najnovije ankete koju je proveo Centar za demokraciju i ljudska prava iz Podgorice.

Prema rezultatima ankete koju su prenijeli crnogorski mediji, oko 40 posto građana Crne Gore bi na referendumu glasalo protiv ulaska u NATO, 32 bi glasalo za, dok čak 28 posto ispitanih uopće nema svoj stav o tom pitanju. Broj protivnika ulaska u NATO nešto je smanjen u odnosu na prošlu godinu, kada je protiv ulaska u NATO bilo 43,3 posto ispitanih.

Analitičari tvrde da je uočljiv polagani trend povećanja broja pristalica NATO-a. Dio građana smatra da bi se ulazak zemlje u NATO najpozitivnije odrazio na odnose Crne Gore s SAD-om i zemljama EU-a, no još je uvijek veći broj onih koji vjeruju da bi to negativno utjecalo na relacije s Rusijom i Srbijom.

Najviše ispitanika, njih 54,7 posto, smatra da bi najviše koristi od ulaska u NATO imali vlast i vladajuće strukture, dok korist za obične građane vidi tek 17,2 posto anketiranih. Većina građana, njih oko 50 posto, nije u stanju procijeniti u koje bi mirovne misije trebala biti uključena vojska Crne Gore. Među onima koji o tome imaju svoj stav, najviše ih, oko 25 posto, smatra da bi to trebale biti mirovne misije i operacije isključivo pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN).

Također, gotovo dvije trećine Crnogoraca smatra da bi se o ulasku u NATO trebalo odlučivati na referendumu. Zanimljivo je i da velika većina anketiranih vjeruje da ne postoji rizik od vojne agresije na Crnu Goru, a kao glavne prijetnje za sigurnost zemlje istaknuli su problem organiziranog kriminala te ekonomske i socijalne sukobe.


Reci što misliš!