Politika

Posjet bolesnoj djeci

Kosor i Milinović: Ništa nismo krivi, krivi su novinari

Kosor i Milinović: Ništa nismo krivi, krivi su novinari

Upravo suprotno, izgleda da su roditelji bili oduševljeni

Ministarstvo zdravstva nije se dalo zbuniti današnjim napadima iz medija zbog kršenja Zakona o pravima pacijenata od strane premijerke Jadranke Kosor i njezinog protokola koji su na taj način ugrozili zdravlje djece i njihovu privatnost. Upravo suprotno - stvari su se stubokom okrenule u njihovu korist, a "sve što su novinari napisali potpuna je neistina".

Premijerka i njezina svita, klinika za dječje bolesti u Klaićevoj i njezin ravnatelj, svi su čisti ko suza, a mediji su priču napuhalu "u političke svrhe".

Iz Ministarstva zdravstva su za Index odgovorili kako su zatražili očitovanje iz KB Sestara milosrdnica vezano za Kosoričin posjet odjel onkologije u Klaićevoj bolnici te su utvrdili da - Zakon nije prekršen. Njihov je zaključak potpuno u suprotnosti s onim Udruge za zaštitu pacijenata i pučkog pravobranitelja, ali i sa svim ostalim što smo o ovom slučaju do njihove objave saznali.

"Niti u jednom trenutku zdravlje djece nije bilo ugroženo jer su se poštovale sve mjere zaštite. Premijerka i kompletna pratnja, kao i novinari i snimatelji bili su adekvatno zbrinuti prema standardima zaštite imunokompromitiranih bolesnika. Roditelji djece koje je koju je premijerka posjetila bili su prethodno obaviješteni i suglasni s posjetom premijerke, pratnje i novinara, kao i sa snimanjem djece", stoji u očitovanju koje potpisuje ravnatelj kliničke bolnice Sestara milosrdnica Krešimir Rotim, adresirano na ministra zdravstva Darka Milinovića.

Zanimljivo, tvrdnje ovdje iznesene potpuno su u suprotnosti s tvrdnjama ravnatelja dječje klinike u Klaićevoj Gorana Roića. On je u izjavi za Novi list ustvrdio kako je "poludio" zbog ulaska fotoreportera i kamermana na odjel među djecu te je izričito tada kazao kako roditelje bolnica nije tražila za dopuštenje da se njihovu djecu snima, i među njima boravi.

Međutim, uskoro nastupa kopernikanski obrat - Roić u pismenoj izjavi, koja neodoljivo podsjeća na hvalospjev premijerki Kosor, tvrdi kako su novinari sve te njegove izjave izokrenuli!

"Navodi i kontekst mojih navodnih izjava objavljenih u navedenim člancima potpuno su neistiniti i zloupotrijebljeni", navodi Roić. Nastavlja kako se radilo o tradicionalnoj posjeti predsjednice Vlade klinici čija je pokroviteljica od 2005. godine. Roić tvrdi da je premijerkin posjet unaprijed najavljen i da se uvijek rutinski traži suglasnost roditelja, odnosno staratelja za ulazak u bolnički odjel.

Ističe kako sve osobe koje ulaze u prostor onkološkog odjela obavezno nose zaštitne maske i nazuvke za obuću. Kaže i kako se od medija tražila zaštita identiteta djece i da je sve to napravljeno i tijekom zadnjeg premijerkinog posjeta bolnici. Pa u demantiju nastavlja o tome kako je "brižljiva premijerka" razgovarala s roditeljima, pa obećala još pomoći, pa su pacijenti Jaci uručili pismo, itd.

U odgovoru koji nam je stigao iz Ministarstva zdravstva priložen je i zapisnik sa sastanka Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu nad radom ustrojstvenih jedinica i zdravstvenih radnika Kliničke bolnice Sestre milosrdnice koji je proveo izvanredni nadzor u svezi napisa iz medija o premijerkinom posjetu teško bolesnoj djeci.

U zapisniku se ponavlja gore izneseno kako djeca nisu bila ugrožena i kako nije istina da roditelji nisu bili obaviješteni. Dodaje se i kako "posjete nisu dozvoljene djeci koja su pod posebnim zdravstvenom skrbi i smještena u izolaciji i prostoru gdje se provodi megaterapija" te da su po prethodnom dogovoru sa Službom protokola svi novinari i fotografi bili upozoreni da se lica djece u svim medijima moraju zatamniti.

Upravo suprotno, izgleda da su roditelji bili oduševljeni.

"Po završetku posjeta, a prema prethodnom dogovoru predstavnici roditelja razgovarali su s premijerkom, pohvalili zdravstvenu skrb i požrtvovnost zdravstvenih radnika Klinike te su je zamolili za pomoć u obnovi i izgradnji novog odjela onkologije", stoji u zapisniku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.