Politika

Stanje u državi

Obama:'Razvoj Kine prijeti našoj dominaciji'

Obama:'Razvoj Kine prijeti našoj dominaciji'

Da bi zadržala svoj utjecaj, SAD mora razvijati tehnologiju i znanost, smatra Obama

Američki predsjednik u govoru o stanju nacije u Kongresu pozvao je na stranačko jedinstvo kako bi Amerika 'osvojila budućnost'. Istaknuo je kako je nužno ulaganje u obrazovanje, istraživanja, infrastrukturu i tehnologiju te srezati javnu potrošnju i dug jer kaže, SAD zaostaju za Kinom i Europom koji ulažu u infrastrukturu i najbrže računalne mreže.

Istaknuo je da je razvoj Kine prijetnja američkom utjecaju u svijetu. Smatra da je Amerika sada vratila vodstvo u svijetu i kao primjer tome naveo rat u Iraku iz kojeg je stotinu tisuća američkih vojnika 'otišlo uzdignute glave'. No, da bi zadržala taj utjecaj, mora razvijati tehnologiju i znanost, smatra Obama.

Dodao je da podržava razvoj demokracije u cijelom svijetu te da SAD stoje iz naroda u Tunisu koji prosvjeduje protiv autokracije, a teroristima je poručio da neće popustiti i da će ih pobijediti. 

Obama je pred zastupnicima oba doma govorio 61 minutu i osvrnuo se na napad na stranački skup u Arizoni gdje je ubijeno šestero ljudi i ranjena kongresnica Gabrielle Giffords. U spomen na napad republikanci i demokrati sjedili su jedni do drugih umjesto odvojeno, a jedno mjesto ostalo je prazno za ranjenu kongresnicu.

Obama je najavio i smanjenje deficita i bespotrebne potrošnje za 400 milijardi dolara u sljedećih 10 godina.

Republikanci su odbacili Obamin prijedlog ulaganja u infrastrukturu i znanost rekavši kako bi to značilo povećanje državnog duga te se zalažu za manje poreze kako SAD ne bi završile kao neke prezadužene europske zemlje. Oni prijetnjom američkom utjecaju ne smatraju razvoj Kine nego sve veći dug države, prenosi 24sata.hr .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.