Politika

Štednja

Vlada poručila HRT-u: Još možete uštedjeti

Vlada poručila HRT-u: Još možete uštedjeti

Iako su ostvarene određene uštede, Vlada se ne slaže s tvrdnjom da je u ovom trenutku nemoguće utjecati na određene troškove te smatra da je moguće dodatno uštedjetiŠ

Hrvatska Vlada na zatvorenom dijelu današnje sjednice nije prihvatila Dodatak programu restrukturiranja Hrvatske radiotelevizije (HRT), priopćio je Kosoričin Ured za odnose s javnošću.

Naime, stupanjem na snagu Zakona o HRT-u promijenjeni su parametri po kojima je bio izrađen Program restrukturiranja HRT-a. Novim Zakonom gotovo se udvostručuje iznos koji HRT mora uplatiti iz svojih prihoda Hrvatskom audiovizualnom centru, predviđa se sklapanje Ugovora između Vlade i HRT-a o opsegu i cijeni javnih usluga, a koji će konačno definirati parametre poslovanja, kao i ulogu HRT-a u hrvatskom medijskom prostoru.

Iako su ostvarene određene uštede, Vlada se ne slaže s tvrdnjom da je u ovom trenutku nemoguće utjecati na određene troškove te smatra da je moguće dodatno uštedjeti.

Također, nije prihvaćen Prijedlog podmirenja obveza s osnova dugovanja prema državi predloženom u dostavljenom Dodatku programa restrukturiranja budući da ostaje nekoliko otvorenih poreznih pitanja. Dakle, potrebno je pristupiti izradi novog Programa restrukturiranja HRT-a, koji će se temeljiti na novom Zakonu o HRT-u kao preduvjetu restrukturiranja, kako u strateškom, tako i u organizacijskom smislu poštujući pritom Zaključke Vlade Republike Hrvatske od 5. studenog i navedene preporuke.

Preporuča se ravnateljstvu HRT-a da za izradu novog Programa restrukturiranja angažira eksperte koji će biti u stanju napraviti neovisni i kvalitetni, cjeloviti i konzistentni Program restrukturiranja koji jamči ekonomski sve uspješnije poslovanje i razvoj HRT-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.