Politika

Šibenik

Grad proglašen najgorim zbog neodgovornosti HDZ-a

Grad proglašen najgorim zbog neodgovornosti HDZ-a

Šibenski gradonačelnik Ante Županović odmah je reagirao tvrdeći da podaci ne odgovaraju istini

Institut za javne financije nedavno je objavio rezultate istraživanja o otvorenosti proračuna 33 hrvatska grada, po kojemu je Šibenik rangiran na posljednje mjesto, piše slobodnadalmacija.hr

Šibenski gradonačelnik Ante Županović odmah je reagirao tvrdeći da podaci ne odgovaraju istini i stvarnom proračunskom stanju za 2010. i 2011. g. te zatražio dodatno objašnjenje Instituta. Istodobno je gradski HDZ odmah slavodobitno skočio na noge te javno prozvao Grad za netransparentnost, sklapanje tajnih ugovora neposrednom nagodbom itd. Ipak je ovo izborna godina...

No, uskoro stiže obrazloženje iz Instituta u kojemu se dopunski, na zahtjev gradonačelnika Županovića, pojašnjava kako je Šibenik na dno ljestvice otvorenosti gradskih proračuna završio “prije svega zbog oskudnosti podataka u dva javno objavljena proračunska dokumenta - polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna 2009. g. i godišnjem obračunu proračuna Grada za 2008. g.”.

Zamjerka je da se u tim dokumentima ne vidi niti iz kojih su izvora prikupljeni prihodi, a niti na koji su način nastali rashodi. Kruna svega je, kako javnost upozorava zamjenik gradonačelnika Franko Vidović, da se radi o proračunskim dokumentima nastalima kada je odgovornost za upravljanje Šibenikom imala HDZ-ova vlast na čelu s gradonačelnicom Nedom Klarić, a što se iz izvještaja Instituta za javne financije ne vidi.

- Bilo bi korektno - smatra Vidović - kad već nije provedeno aktualno, da se uz objavu podataka navelo kako se radi o istraživanju starom tri godine (!?). Tako se senzacionalna priča o šibenskoj vlasti koju se smjestilo u “magareću klupu” zbog netransparentnosti proračuna pretvorila u komediju zabune...

Čelnik gradskog HDZ-a Tomislav Ninić, međutim, ustrajava na tome da je od aktualne nomenklature zatražen i proračun za 2010. g. i prijedlog proračuna za 2011. g. te projekcije za naredne godine, ali je Grad to ignorirao.

- Uostalom - brani se Ninić - u trenutku kada se traže proračunski dokumenti za 2008. i prvo polugodište 2009. g. mi više nismo na vlasti pa Institutu nismo mogli ni dostaviti tražene dokumente, nego je to trebala napraviti SDP-HNS-ova vlast, a oni su ih uputili samo na ono što se nalazi na internetskim stranicama Grada. Glavnina se primjedbi ipak odnosi na 2010. g. koju nazivaju referentnom - tvrdi Ninić i dodaje:

- Oni su obični lažljivci i Šibenik jest zadnji po transparentnosti proračuna jer taje što rade i s kime su sve sklapali poslove do 70 tisuća kuna neposrednom nagodbom, a građani imaju to pravo znati!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.