Politika

Nove smjhernice

Kosor: Kriza je prošla i sad vam možemo povećati BDP, investicije...

Kosor: Kriza je prošla i sad vam možemo povećati BDP, investicije...

Ove smjernice pokazuju našu jasnu odlučnost da nakon krize, jačamo javne financije zbog socijalne osjetljivosti i snižavanja javnoga duga', rekla je Kosor

Vlada je tri i pol mjeseca prije izbora i isteka njihovog mandata donijela smjernice za ekonomsku i fiskalnu politiku za razdoblje od 2012. do 2014. godine. Obećali su rast BDP-a do 4 posto, rast investicija od 7,6 posto, rast osobne potrošnje do 4,3 posto i smanjenje deficita za 2,1 milijardu kuna.

'Ove smjernice donosimo u okviru programa gospodarskog oporavka i u okviru naših očekivanja za oporavak u ovoj godini, te u ozračju završenih pregovora. Svakako je Zakon o fiskalnoj odgovornosti taj koji donosi drugačiji način ponašanja, i on pokazuje snagu ove Vlade', rekla je premijerka Jadranka Kosor u uvodnim riječima na izvanrednoj sjednici Vlade sazvane radi predstavljanja smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2012. do 2014. godine.

'Ove smjernice pokazuju našu jasnu odlučnost da nakon razdoblja krize, jačamo javne financije zbog socijalne osjetljivosti i snižavanja javnoga duga', rekla je Kosor prvi puta otvoreno govoreći o završetku gospodarske krize.

U slučaju da ova Vlada nakon izbora ostane u Banskim dvorima (a smjernice su predstavili kao da je to sigurna stvar) Kosor kaže da će se voditi politikom racionalizacije i snižavanjem rashoda za 1 posto BDP-a svake godine: 'U snižavanju rashoda već smo pokazali snagu i odlučnost, donosili smo teške odluke, izmjenili smo Zakon o mirovinskom osiguranju gdje smo produžili godine rada i ojačali pozicije u smislu da moramo više i bolje raditi. U tome smo bili potpuno sami, ali to je bio i trend EU.'

Kako bi naglasila da je njezina vladavina bila drugačija od one bivšeg premijera Ive Sanadera (koji je bio premijer do srpnja 2009. godine) naglasila je da je u 2008. godini povećanje rashoda bilo 7,5 milijardi kuna. 'Povećanje rashoda od 2009. do danas, u sve tri godine iznosi 3,7 milijardi kuna.

Dvostruko veće povećanje bilo je u 2008., a tada se znalo da se kriza valja prema Hrvatskoj', kaže premijerka Kosor koja je te 2008. godine, podsjetimo, bila potpredsjednica Sanaderove vlade.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.