Politika

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Žene SDP-a: Nasilje nad ženama politički je problem!

Žene SDP-a: Nasilje nad ženama politički je problem!

Na žene su navalili ne samo njezini partneri, nego i njihovi macho-sinovi. To govori o eskalaciji nasilja u društvu", upozorava Antičević-Marinović

Forum žena SDP-a danas je organizirao konferenciju za medije, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Predsjednica Foruma žena SDP-a, Tatjana Petrić, o ovoj je temi govorila uz Ingrid Antičević-Marinović, saborsku zastupnicu i predsjednicu GO SDP-a.

"Statistike pokazuju u prvih 6 mjeseci ove godine govore da nasilja nad ženama ne prestaje. Zaprimljeno je 9180 zahtjeva za pružanje policijske pomoći, počinjeno je 492 kazenena djela, 8 ubojstava i 19 pokušaja ubojstava. To govori da je nasilje nad ženama permanentno prisutno. Mi, socijaldemokrati želimo istaknuti da nema slobode ako se trpi bilo koji oblik nasilja", kazala je Petrić.

Nasilje nad ženama nije samo društveni problem. T je i politički problem. Imamo zakonodavne okvire u kojima postoji Zakon o zaštiti u obitelji, postoji protokol, no i dalje svejdočimo o nasilju u obitelji. Potrebno je financirati institucije i skloništa za žene, staknule su SDP-ovke.

Žene SDP-a naglašavaju kako nisu zadovoljne prevencijom, načinom informiranja o ovom problemu. Sva zakonodavni okviri nisu djelotvorni bez ostvarenja permanentne borbe protiv nasilja, stalnim obrazovanjem i edukacijom i različitim borbama protiv primitivnosti koje je u srži nasilja. Brošure, okrugli stolovi, medijski istupi način su za pokazivanje tolerancije i nenasilja, a to je put za Europu.

Država mora osigurati sustav koji funkcionira u svim segmentima, upozoravaju socijaldemokratkinje. "Budite jake i prijavite svoje nasilnike, institucije obavite besprijekorno svoje zadaće", apeliraju.

Antičević-Marinović upoznala je novinare sa slučajem mlade Zadranke koja je zahvaljujući ministru Milinoviću, izgubila mogućnost da dobije dijete, a zbog medicinskih tretmana i lošeg stanja, izgubila je i posao. I to je oblik nasilja, kazala je.

"Nasilje nad ženama nije samo društveni problem. Zbog čega muškarci tuku žene, a poslodavci im ne isplaćuju plaće? Zato jer to mogu činiti, unatoč mnogim deklaracijama i konvencijama. Na žene su navalili ne samo njezini partneri, nego i njihovi macho-sinovi. To govori o eskalaciji nasilja u društvu", upozorava Antičević-Marinović.

Nasilje nad ženama ne vrše samo njihovi partneri, već i poslodavci. Nema trgovačkog lanca u Zadru koji nema svoju kuću, a tamo se iskorištava isključivo slabo plaćena ženska radna snaga.

Ekonomsko nasilje nad ženom podloga je i za fizičko, a većina nezaposlenih i siromašnih osoba u Hrvatskoj su žene. Siromaštvo u Hrvatskoj ima ženski lik, smatraju SDP-ovke. Kako povećati zaposlenost žena, dio je SDP-ovog programa.

"Vidimo da su žene danas obrazovanije od muškaraca, međutim, još uvijek ne nalaze svoju poziciju u javnom životu. Za to je odgovorna politika. Radi se o krnjoj demokraciji, jer za ženu treba biti jednako prirodno biti društveno angažirana kao roditi dijete", poručila je Antičević-Marinović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.