Politika

Potvrđeno

Neisplata plaća postaje kazneno djelo

Neisplata plaća postaje kazneno djelo

Neisplata jedne plaće ili dijela plaće postat će kazneno djelo. Dogovoreno je to na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pojasnio je da će se u izmjene Kaznenog zakona ugraditi i mehanizam koji određuje da nema kaznenog dijela ako poslodavac nije imao namjeru uskratiti plaće, iako je imao sredstva na raspolaganju, već je do toga došlo zbog poremećaja u poslovanju, prenosi HRT .

Za takve situacije postoji spektar drugih mjera koje stoje radnicima na raspolaganju - ovrhe, radni sudovi i slično, dodao je ministar. Međutim predstavnik sindikalnih središnjica Mladen Novosel upozorio je da neki poslodavci više godina posluju s blokiranim računima, a kada trebaju isplatiti plaće opravdavaju se da to ne mogu učiniti jer im je blokiran račun.

Predstavnik HUP-a Matko Bolanča napomenuo je kako su analize potvrdile da su glavni uzroci neisplate i kašnjenja plaća nelikvidnost i loše poslovanje, a ne namjerno izbjegavanje obveza prema radnicima. To se događa kod manje od jedan posto poslodavaca, dodao je.

Prema zadnjim podacima, u svibnju je bilo 13.500 radnika kojima nisu redovito isplaćivane plaće, a Bolanča tvrdi da se većinom radi o poduzećima koja moraju otići u stečaj.

Izmjene Kaznenog zakona, kojima će neisplata plaća postati kazneno djelo, bit će usuglašene do kraja tjedna kako bi ih Vlada idućeg tjedna mogla uputiti u Sabor.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.