Politika

Dnevni red

Vlada o pravima nacionalnih manjina na jezik i neisplati plaća radnicima

 Vlada o pravima nacionalnih manjina na jezik i neisplati plaća radnicima

Prava nacionalnih manjina na jezik te zaštita radnika kojima se ne isplaćuje plaća neke su od točaka kojima se Vlada bavila na sjednici.

Vlada je na sjednici izmijenila dva zakona koji reguliraju prava nacionalnih manjina na jezik. Tako ispunjava zadaću koju je dobila od Ustavnog suda, objasnio je ministar uprave Arsen Bauk.

U jedinicama lokalne samouprave gdje manjine čine trećinu stanovništva propisane su sankcije za predstavnička tijela koja svojim statutima ne urede njihova prava."Predloženo je u Zakonu da se u tom slučaju predsjedničko tijelo raspusti i da se imenuje povjerenik koji onda ima ovlasti urediti prava nacionalnih manjina sukladno zakonu", rekao je Bauk.

Premijer Milanović podsjetio je da će za izmjenu zakona biti potrebna dvotrećinska većina.

"Većina koju pod navodnicima naša koalicija ne kontrolira. Prema tome, skoro konsenzus. To je poruka javnosti i političkim partnerima i opoziciji. Dakle, ovo ne možemo sami promijeniti", rekao je Milanović

Na dnevnom redu Vlade našao se i prijedlog Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca. Prema izmjenama će država u slučaju blokade računa tvrtke čak i kada nije u stečaju, radnicima tri mjeseca isplaćivati minimalac. Mirando Mrsić:

"Mislimo da ćemo zajedno sa onim što predviđa i stečajni zakon u Hrvatskoj konačno maknuti onaj dio, a to je vezan uz radnike koji rade, a ne isplaćuju plaću, i da u Hrvatskoj se to više ne događa, i na ovaj način država sasvim sigurno štiti radnike i širi njihovu zaštitu i na onaj period kada tvrtka još nije u stečaju", rekao je Mrsić.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.