Politika

Visina naknade troškova

Strankama po 180 tisuća kuna po osvojenom zastupničkom mjestu

Strankama po 180 tisuća kuna po osvojenom zastupničkom mjestu

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor po kojoj će političke stranke, nezavisne liste i kandidati za zastupnike nacionalnih manjina imati pravo na 180 tisuća kuna po osvojenom zastupničkom mjestu, piše slobodnadalmacija.hr

Davorin Mlakar, ministar uprave je tom prilikom ustvrdio kako će ukupna naknada troškova izborne promidžbe iznositi 28 milijuna kuna i da će biti za 20 milijuna kuna manja u odnosu na prethodne parlamentarne izbore. Prema njegovim riječima, stranke i nezavisne liste koje na izborima dobiju više od pet posto glasova, ali ne uspiju osvojiti zastupničko mjesto imati će pravo naknade troškova izborne promidžbe u iznosu od 30 tisuća kuna.

Osim toga, kandidati za zastupnike nacionalnih manjina koji su dobili više od 15 posto glasova imati će pravo na naknadu u visini od 15 posto iznosa naknade koja pripada zastupniku, što odgovara iznosu od 27 tisuća kuna.

Sukladno ovom zakonu, ako neka stranka ili koalicija 76 mandata potrebnih za formiranje većine u Saboru, ukupno bi dobila 13,68 milijuna kuna za troškove promidžbe. Inače, ovo je bila prva sjednica tehničke Vlade koja do kraja mandata više ne smije donositi važne političke ili financijske odluke.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.