Politika

Položaj žene u obitelji i društvu

Tatijana Petrić: "Gorući" problem svake druge hrvatske obitelji je egzistencija

Tatijana Petrić:

Na današnjoj konferenciji za medije na temu „Položaj žene u obitelji i društvu", govorile su predsjednica zadarskog Foruma žena Tatijana Petrić i saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović.

Petrić se u svome obraćanju medijima posebno osvrnula na socijalne i obiteljske politike Plana 21 koje će pomoći kod rješavanja „gorućih" svakodnevnih problema u kojima se nalazi obitelj, žena u obitelji i djeca. Obitelj je temelj ljudske svakodnevice i temelj društva u kojem svaki čovjek živi. Obiteljska zajednica je mjesto gdje možemo jako dobro vježbati ravnopravnost spolova: između muškarca i žene, u podjeli poslova, u skrbi o starima i u odgoju djece, upozorila je Tatijana Petrić.

I zato su važne socijalne politike jer one vode računa o jednakosti, i to ne samo spolova, nego i između onih koji su nemoćni i kojima je pomoć potrebna: djeca, samohrani roditelji, starija i bolesna populacija koja si ne može sama privređivati za život. "Gorući" problem skoro svake hrvatske obitelji je egzistencija, tj. preživljavanje. Problem preživljavanja mnogi parovi danas rješavaju tako da ipak ostaju živjeti zajedno iako to možda u nekim drugim uvjetima ne bi napravili. Također, Mladi teško zasnivaju obitelj, njihova budućnost je neizvjesna, posla nema, i sve kasnije formiraju bračnu zajednicu, nerijetko bez djece.

Petrić je spomenula i zahtjevnu ulogu žene u svakodnevici 21. stoljeća. Uloga žene danas je dvostruka - podmiriti obaveze u obitelji kao majka, kao supruga, kao kćer i paralelno s tim biti djelatnica. Njena obveza u novim trendovima obitelji je jednostavno prevelika i prezahtjevna, i zato majka-žena treba pomoć. „Ona treba uslužnu djelatnost koja će pratiti njene želje: izvršavati obiteljsku/roditeljsku ulogu, završavati svoju karijeru, i na jedna drugi način pridonositi zajednici."

Također, jedan od osvrta izlaganja Tatijane Petrić bio je problem nedovoljno razvijene javne usluge za skrb djece i starijih i nemoćnih u Hrvatskoj. Posljedica toga je otvaranje raznih domova na crno, koja funkcioniraju na neadekvatan i neprimjeren način. I nemogućnost financiranja dječjih vrtića su također posljedica današnjeg siromaštva. „Ravnateljicama vrtića prijeti se jer nisu podmireni računi. Voljela bih vidjeti naslov da se prijeti poslodavcu koji nije majci isplatio plaću pa onda majka nije podmirila račun za vrtić", rekla je Petrić. I zato se želi naglasiti značenje socijalne politike za koje će se zalagati Kukuriku koalicija jer će upravo njima olakšati svakodnevicu i obitelj,i ženi, spriječit će pojavu siromaštva u obitelji i poticati će razvoj usluga.

Na konferenciji za medije zastupnice su najavile i posjet Domu za odgoj djece i mladeži u Zadru. Domovi za mladež također su jedna u nizu teških posljedica obiteljskog siromaštva. „Želimo da građani prihvate tu djecu, da ne ignoriraju njihove potrebe . Ta djeca nisu tamo dospjela svojom krivicom, nego zbog siromaštva, nasilja ili bolesti u obitelji. Apeliram na građane grada Zadra: sjetite ih se kada su košarkaške utakmice i dajte im nekoliko karata, kada su kino predstave, kazališne predstave, mogli bi im se organizirati tečajevi stranih jezika, informatike,..., Imamo i previše načina da im pokažemo da mislimo na njih, da su oni također naša djeca i naša budućnost. Izborimo se za svoju sadašnjost i njihovu budućnost", poručila je za kraj Tatijana Petrić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.