Politika

"Predstavnik Katoličke crkve agitirao na misi"

GONG: Krši se izborna šutnja

GONG: Krši se izborna šutnja

GONG je do danas u 14 sati zaprimio 15-ak dojava građana o različitim oblicima kršenja izborne šutnje.

Dojave o kršenju izborne šutnje GONG-u su stigle uglavnom iz Zagreba i istočnih dijelova Hrvatske te iz inozemstva, gdje je danas već počelo glasovanje. Ističu kako su šutnju podjednako kršile i veće i manje stranke te su to radile na različite načine.

GONG-u je dojavljeno "lijepljenje plakata na gradskom info centru, dijeljenje letaka, pa čak i ispred jednog biračkog mjesta u inozemstvu, pojavljivanje letaka pojedinih političkih stranaka u poštanskim sandučićima, SMS poruke i Facebook aktivnosti s uputama o glasovanju, te telefonsko agitiranje putem govornog automata koji sugerira glasovanje za određenu političku stranku".

"Dojavljeno je i agitiranje predstavnika Katoličke crkve tijekom mise u gradu na istoku Hrvatske", pišu iz GONG-a te podsjećaju sve sudionike izbora, stranke i kandidate, da je do nedjelje u 19 sati obavezno poštivanje izborne šutnje. Kažu i da, što se tiče društvenih mreža, "objave novih sadržaja trećih osoba koje nisu sudionici izbora ne smatraju se kršenjem izborne šutnje".

Kako bi doprinio povećanju transparentnosti izbornog procesa, ali i povećanju sigurnosti i informiranosti aktera tog procesa, GONG još jednom podsjeća:

1. Svi poslodavci dužni su svojim zaposlenicima koji žele iskoristiti svoje biračko pravo osigurati slobodno vrijeme za glasovanje.

2. Starije, nemoćne i bolesna osobe, te trudnice i osobe s posebnim potrebama, mogu od biračkog odbora zatražiti dolazak članova biračkog odbora do njihove lokacije.

3. Lokaciju određenog biračkog mjesta, građani mogu provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva uprave: http://195.29.186.154/sduzu92b/mbr1.php

4. Do 19 sati obavezno poštivanje izborne šutnje, te stoga apeliramo na sve političke stranke i kandidate da se suzdržavaju od bilo kakvih promotivnih aktivnosti.

Na kraju, za sva pitanja i informacije o izbornom procesu nadležno je Državno izborno povjerenstvo, dostupno na telefonima (01) 4569 712 ili (01) 4569 713, e-mailu dip@izbori.hr te putem internetske stranice www.izbori.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.