Politika

Crni dani

Vlada će dići cijenu struje za 19, a plina za 35 posto?

Vlada će dići cijenu struje za 19, a plina za 35 posto?

Iako se još ne zna koliko će plin i struja poskupjeti, sigurno je da poskupljenje ne ide na ruku već ionako osiromašenim građanima

Vlada će u petak raspravljati o najavljenom zahtjevu HEP-a za poskupljenjem električne energije, ali i o poskupljenju plina, javlja RTL Danas. Informaciju je potvrdio i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Nije htio otkriti o kolikom je poskupljenju riječ, piše 24sata

Iako se još ne zna koliko će plin i struja poskupjeti, sigurno je da poskupljenje ne ide na ruku već ionako osiromašenim građanima. No, prema neslužbenim saznanjima HRT-a struja bi mogla poskupjeti za 19 posto, a kako tvrde, prema nekim nagađanjima cijena plina mogla bi skočiti i do 35 posto.

Sindikati: Zašto onda i plaće ne rastu?

- Kad se već spominjalo da postoji zahtjev za poskupljenjem struje i plina i da nijedno ni drugo nije poskupjelo jer je bila izborna godina, tada se dalo pretpostaviti da se to očekuje ove godine - rekao je predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever. 

Mladen Novosel, čelnik SSSH-a pita se zašto onda plaće ne rastu. Kaže kako je naša minimalna plaća duplo manja nego minimalna plaća u susjednoj Sloveniji,a kamoli u zemljama Europske unije s kojima se Vlada želi mjeriti kada je u pitanju cijena energenata.

Rad bez plaće uz 1600 kuna naknade

Osim poskupljenja struje i plina Vlada će u petak raspravljati i o nacrtu prijedloga zakona o poticanju zapošljavanja, prema kojem bi se mladima omogućio jednogodišnji rad bez plaće uz naknadu od 1600 kuna.

Zakon za objavu poreznih dužnika

Također tema na Vladi bit će i nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona koji će omogućiti objavu poreznih dužnika.

Nema više plaće bez uplate doprinosa

Prijedlog uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa temeljem radnog odnosa. Taj bi zakon trebao onemogućiti poslodavce da isplaćuju plaće bez doprinosa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.