Politika

Rasprava

Burna svađa u Gradskoj skupštini: sukobili se Bandić i Bernardić

Burna svađa u Gradskoj skupštini: sukobili se Bandić i Bernardić

Rasprava u Gradskoj skupštini o stanju u Zagrebačkom holdingu posvađao je gradonačelnika Milana Bandića Bandića i predsjednika Skupštine Davora Bernardića.

"Ne možete se vi tako ponašati. Dopustite mi. Gradonačelnik ima pravo ugnjaviti za riječ kada je apostrofiran. Primijenite Poslovnik i Statut", rekao je Bandić.

"Budite pristojni. Ja vas molim, apeliram na vas da budite pristojni. Imate priliku uvijek govoriti", naglasio je Bernardić.

"Ja sam pristojan, ali se znam boriti za svoja prava", kazao je Bandić.

Bernardić je na kraju morao i prekinuti sjednicu, jer u Skupštini nije sjedio dovoljan broj zastupnika.

"I ne možete govoriti dok vam ne dam riječ. Ja vas molim."
"Izvolite mi dati riječ. Kako se ne bi referirao na gospodina Čovića kad se on na mene referira.
"Više nemamo kvoruma u dvorani."Ja vas razumijem da vam nije lako, ali držite se Poslovnika."
"Budući da nemamo kvoruma, ja nažalost moram prekinuti sjednicu", rekao je Bernardić.

Sve je počelo pitanjem zastupnika o sniženom kreditnom rejtingu Grada i Holdinga. Bandić kaže, Zagreb je žrtva snižavanja rejtinga države. A za loše stanje u Holdnigu, kaže, nije on kriv već oni koji su ga razvlastili, tj. većina u Skupštini.

 

Zašto je takvo stanje u Holdingu zanimalo je pak HDZ-ovu Margaretu Mađerić.

"Postavljam pitanje predsjedniku uprave Zagrebačkog holdinga, što ćete učiniti da i Zagrebački holding, koji je na rubu smeća, također ne postane smeće", pitala je Mađerić.

Šef Holdinga Ivo Čović odgovorio joj je da Holding nije i definitivno neće postati smeće. Osvrnuo se i na izjave gradonačelnika Bandića.

"Ono što bitno određuje činjenicu da je akumulirani gubitak u holdingu 700 milijuna kuna i s ovom godinom da će biti 900, dogodilo se u razdoblju od prije tri do pet godina", rekao je Čović.

Gradonačelnik je poručio da će na na kraju pobijediti istina i progovorio o gubitcima u Holdingu.

"Ponavljam da ste Zagrepčanima dignuli cijene 40 posto. Ja za to više neću dati suglasnost. Tada ste me dobili jer četiri godine cijene se nisu dizale. A što ste dobili nakon dizanja cijena za 40 posto? A što su Zagrepčani dobili za to? Novi gubitak, to je istina. A idući tjedan ću biti primoran platiti oglas zapisnika primopredaje kojeg ste potpisali prije četiri godine. i U tom zapisniku će se sve vidjeti", naglasio je Bandić.

Na skupštinskom aktualcu postavljala su se i druga pitanja. Tako je gradonačelnik otkrio da prostor nekadašnjih baraka Crvenog križa kod zgrade Mirovinskog osiguranja i Esplanade neće ostati parkiralište. Tamo će se napraviti park kako bi taj prostor bio u skladu s Lenucijevom zelenom potkovom, naglasio je Bandić.

"Nema zelenijeg i ekološko osviještenijeg čovjeka od gradonačelnika Zagreba", kazao je Bandić.

'Zeleni' Bandić rekao je da će već danas poslati ekipu Pavla Kalinića iz ureda za hitne situacije da provjeri kakvo je stanje u hladnjači tržnica na Žitnjaku. Zastupnici su ga naime upozorili da tamo kola 30 tona amonijaka, a da je stanje u hladnjači katastrofalno.

"Jel to alarmantno. Ja mislim da nije alarmatno, ali da je ozbiljno. Kad bi otišlo 30 tona amonijaka, otišlo bi pola grada u zrak i mislim da treba hitno ići vidjeti i sanirati. Ako ništa drugo, onda sanirati to postrojenje i vidjeti što se može sigurnosno napraviti", poručio je Bandić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.