Politika

Istraživanje

Čak 65 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru

Čak 65 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru

Redovito istraživanje Crobarometar koje provodi agencija Ipsos Plus, a objavio ga je Dnevnik Nove TV, donosi poražavajuće podatke o prvoj godini mandata Vlade predvođene Zoranom Milanovićem koji pokazuju da godinu završavamo u pesimizmu.

Godinu završavamo sa 65 posto građana koji misle kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 25 posto smatra suprotno. Ovakvi trendovi zapravo su vidljivi već nekoliko mjeseci, točnije od ljeta, te se može zaključiti kako je time Vlada u percepciji građana dotaknula 'političko dno'.

U trenutku preuzimanja vlasti Hrvati su bili puni optimizma. U tom trenutku 50 posto građana je mislilo kako zemlja ide u dobrom smjeru, a samo 33 posto njih mislilo je suprotno. Vidljivo je kako je u godinu dana prepolovljen broj optimista, ali je udvostručen broj pesimista.

Usporedimo li s godinom ranije, u posljednjem mjesecu vladavine Jadranke Kosor, u studenom 2011, 83 posto građana mislilo je da zemlja ide u lošem, a samo 10 posto građana mislilo je da ide u dobrom smjeru.

KLJUČNI MJESECI PREOKRETA

Optimizam prema potezima Milanovićeve vlade počeo se topiti u travnju 2012, kada je prvi puta bilo više građana koji su mislili da zemlja ide u lošem smjeru - njih 49 posto, a u dobar smjer vjerovalo je 37 posto građana.

Do tada je usvojen proračun, povećan PDV, poskupila je struja i plin, a Vladu su napustila dva člana, Mirela Holy i Zlatko Komadina.

TRI PRESUDE - BEZ EFEKTA

Zemljom je od travnja do lipnja rastao pesimizam, a on je zadnjih mjeseci više-manje na stabilnih dvije trećine pesimista.

Iako su građani u prvim reakcijama nakon tri presude u studenom izražavali optimizam da se stvari kreću u dobrom smjeru, samo je par tjedana trebalo da sve bude kao i prije, a to je stabilno pesimistično.

SDP-OVCI SAMI PROTIV SVIH

Samo još SDP-ovi birači, njih 58 posto, misle kako zemlja ide u dobrom smjeru. HDZ-ovci su već mjesecima tradicionalno pesimisti - njih 80 posto. Birači Dragutina Lesara pesimisti su 65 posto, ali i birači ostalih stranaka i apstinenti.

VLADA STABILNO NEPOPULARNA

Vlada Zorana Milanovića svojim potezima kod građana je nepopularna te 56,9 posto njih ne odobrava poteze Banskih dvora. Njih 34,2 posto odobrava poteze Vlade, a 8,9 posto ne zna.

POČELO JE OPTIMISTIČNO

Godinu je Vlada počela velikim očekivanjima i tada je njezine poteze odobravalo 62 posto građana, a samo 20 posto njih je bilo protiv Vlade. I tu je vidljivo kako je prepolovljena potpora onih koji vjeruju u Vladine poteze te je udvostručen broj onih koji ne vjeruju Vladi.

100 DANA I POČETAK PADA POTPORE

Travanj je označio 100 dana Vlade i kraj 'medenog mjeseca'. Bio je to mjesec u kojem je bio poravnat broj onih ne vjeruju s onima koji vjeruju u Vladine politike.

Svibanj je pak prvi mjesec kada je pola Hrvatske bilo protiv Vladine politike, a podupiralo ju je 35 posto građana. Od srpnja su ovi trendovi praktički više-manje isti.

VANJSKA POLITIKA IN, A OSTALE S 'MRŠAVOM POTPOROM'

Samo vanjska politika dobro stoji kod građana i nju podupire 45 posto građana. Socijalnu politiku podupire 26 posto, a svaki četvrti Hrvat podupire Vladinu politiku u gospodarstvu i financijama.

KOALICIJA (NE)STABILNA

Vladajućoj koaliciji te u njezin opstanak vjeruje 73 posto građana. Da će se koalicija raspasti, misli 19,1 posto građana. Zanimljivo, pad je to povjerenja u opstanak koalicije u odnosu na mjesec ranije, a može se samo tumačiti odlaskom Radimira Čačića te otvorenim političkim ratom SDP-a i HNS-a.

Istina, to nije najlošiji rezultat jer je u lipnju u opstanak koalicije vjerovalo 71 posto građana, a i taj je mjesec povezan s Radimirom Čačićem: tada mu je izrečena nepravomoćna presuda u Mađarskoj.

LABURISTI NAJVIŠE VJERUJU U OSTANAK VLADE

Zanimljivo, birači Laburista u najvećem postotku vjeruju u opstanak koalicije, i to sa 94 posto, a potom dolazi 90 posto birača SDP-a. Da će koalicija opstati, misli 70 posto birača HDZ-a.

PREDSJEDNIKU 'ČETVORKA', VLADI I SABORU 'DVOJKA'

Školskim ocjenama predsjednik godinu završava s 'četvorkom' ili sa 3,61 a u ovom mjesecu bilježi najveći rast potpore u zadnjih godinu dana. Vlada je pak potonula na najnižu ocjenu ili 2,38, bolje rečeno 'dvojku'. Hrvatski Sabor godinu završava s nikad lošijom ocjenom - 2,01.

DNEVNIK NOVE TV sutra donosi: Kako godinu završava SDP, a kako HDZ. Koliko je u godinu dana potpore izgubio premijer Milanović, ali i je li se Tomislav Karamarko nametnuo kao šef oporbe.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.