Politika

HDZ vs. HDZ

Kosor žestoko "oprala" Karamarka

Kosor žestoko

Nakon prozivki predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i sasvim realnog scenarija u kojem bi mogla biti izbačena iz stranke, o svemu se još jednom oglasila bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor

U kratkom razgovoru s novinarima u Saboru Kosor je još jednom ponovila da je intervju Globusu, koji je neposredan povod zbog čega je HDZ-ov Visoki sud časti počeo razmatrati zahtjev za njeno sankcioniranje, htjela samo odgovoriti na neke insinuacije i objede koje su posljednjih mjeseci stizale na njen račun.

 

'Govorila sam o činjenicama koje su sada već povijesne i opovrgnula navode da je stranka 18 godina bila zapuštena i zapuštana, da je u proteklih 10 godina HDZ detuđmaniziran i dekoratiziran, da je pao u prah i pepeo i da se radi o novom HDZ-u. Ja sam iznijela činjenice o tome kako je to bilo u proteklih 18 godina, jer tih 18 godina HDZ-a obuhvaća i Tuđmana - dakle, ako je HDZ bio zapušten i zapuštan, onda je bio zapušten i zapuštan i u vrijeme Tuđmana. Oko dekroatizacije HDZ-a i Hrvatske ne znam ni što bih rekla jer ne razumijem što znači taj pojam. Hrvatstvo se dokazuje poštenim radom, borbom protiv korupcije i kriminala i čestitim radom za dobrobit države. Što se tiče detuđmanizacije - to apsolutno ne prihvaćam, to nije točno. Ja sam samo na te neke tvrdnje odgovorila ponukana napadom gospođe Šuice, koja to nije naravno govorila u svoje ime, gdje me optužila da ja stojim iza medijskih negativnih napisa i priloga o HDZ-u. Ona je potpredsjednica stranke i sigurno da to nije učinila bez dogovora s vrhom stranke. Na to sam morala odgovoriti', pojasnila je Kosor novinarima u Saboru.

Odgovorila je i na prozivke da u medijima nastupa kao neimenovani izvor i kontra volje stranke. 'Kad me nešto pitate, ja vam odgovaram. Kad me ne pitate, onda ne odgovaram i ne govorim. Pa ne mogu sama doći na televiziju, radio i novine. Ja ću i dalje govoriti o stvarima koje mislim da su relevantne za državu. Bila sam premijerka i dakako da imam pravo govoriti o gospodarstvu, sadašnjem radu Vlade, pregovorima i ulasku u EU, Ljubljanskoj banci, temema koje su relevantne. Ja sam sada saborska zastupnica i plaćena sam da govorim. Ja sam bila na raspravi o proračunu i raspravljala sam. Dapače, i branima sam neke članove HDZ-a od napada premijera Milanovića. Ja sam bila ovdje na raspravi. Neki drugi zastupnici koji jednako tako dobivaju ovdje plaću nisu bili na raspravi. Mislim na gospodina Karamarka. Primjerice, Klub zastupnika HDZ-a pokrenuo je zahtjev za osnivanje povjerenstva vezano uz ove slučajeve prisluškivanja. Kad je bila rasprava u Saboru kasno popodne ja sam bila među rijetkim zastupnicima ovdje. Podnositelja tog zahtjeva nije bilo. Ja mislim da da i dalje moram govoriti, a pogotovo kad treba govoriti o nekim činjenicama koje su vezane uz povijest HDZ-a, pa i države', žestoko je Kosor 'oprala' Karamarka.

Upitana da li ju je iznenadilo što je prijavljena Visokom sudu časti i što misli tko ju je prijavio, Kosor je kazala da je kristalno jasno tko ju je prijavio, iako konkretno ime nije htjela izustiti.

'Gledajte, to nije prvi put...od afere broševa i kamiona punih broševa. Radi se o jednom trendu koji je jasan i vidljiv. Ja nisam frustrirana kao što kaže Karamarko. Vrlo sam stabilna kao osoba, naravno da je bilo teško izgubiti izbore, no ja sam sada dobro i stabilno. Mislim da kvalitetno i pošteno radim svoj posao zastupnice u Saboru. Dolazim ovdje i tako će biti u budućnosti. Neka učine što misle da je najbolje za HDZ, u kojem sam bila potpredsjednica, i zamjenica predsjednika i predsjednica stranke i Vlade, koja je završila pregovore i potpis stavila na ugovor o pristupanju Hrvatske EU', rekla je Kosor.

Upitana kako se misli braniti pred Visokim časnim sudom, Kosor je odgovorila protupitanjem: 'Mislite da bih se ja kao bivša predsjednica HDZ-a, potpredsjednica u vrijeme Tuđmana i predsjednica Vlade koja je završila pregovore trebala braniti pred nekakvim sudom?'.Predsjednik stranke Karamarko Kosor je ranije prozvao da se u vrijeme kada je ona bila na čelu stranke nije tako otvoreno moglo govoriti, te da ona zapravo nije prestala pričati od kada je izgubila izbore.

'O toj konstataciji najbolje možete reći vi novinari u Saboru. Govorim kad me se pita i imam pravo reći. Ne trebam tražiti dozovlu. Kad je Čačić osuđen u prvom stupnju, nekolicina vas je pitala što bih napravila da sam sad premijerka i rekla sam da Milanović nema izbora i da ga mora razriješiti. Tada mi je bilo prigovoreno što sam davala izjave. S druge strane, nikada nitko u HDZ-u nije donio neku odluku da se ne smije govoriti. Što se tiče ovog drugog. Ja sam u krunskom dokazu o mojoj nelojalnosti (op.a intervju u Globusu) rekla jedan primjer - Hebrang je kao potpredsjednik HDZ-a 2011. kada je uhićen, a onda nažalost i umro Đuro Brodarac rekao, ogorčen njegovom smrću, da je smrt Brodarca najbolji dokaz da Vlada vodi državu u krivom smjeru. Bila je to vlada HDZ-a koju sam vodila ja. Sjećate se nekog prigovora u javnosti gospodinu Hebrangu? Ne... mi smo o tome samo kratko porazgovarali. Gospođa Bilač koja je nedavno istupila iz HDZ-a, je u protiv mene pisala otvorena pisma i gostovala u emisijima. Jel' izbačena iz HDZ-a? Nije', pojasnila je Kosor.

Novinari su Kosor upitali i da li joj je danas, kada se nalazi u ovoj poziciji, žao što je Karamarku uručila člansku iskaznicu prije dvije godine.

'To na neki način jest svojevrsan apsurd da čovjek koji nije bio u HDZ-u, kojem sam uručila iskaznicu...mislim da se ne treba sramiti što je bio vjerni suradnik Stipe Mesića, što je bio njegov šef kabineta i kampanje. I onda je poželio krajem 2011. ući u HDZ i uručila sam mu iskaznicu. Bio je ministar unutarnjih poslova i teško bi bilo ministru u tvojoj vladi reći, neću ti dati iskaznicu. Nisam požalila, kao što nisam požalila ni zbog jednog svog poteza u životu', rekla je Kosor.

Upitana misli li razgovarati s Karamarkom, Kosor je kratko odgovorila da ne misli.

S obzirom da su se pojavile spekulacije, koje navodno dolaze iz vrha stranke, da je intervju Globusu dala jer se s aktualnom Vladom dogovorila za veleposlaničko mjesto, Kosor se osvrnula i na to.

'Najodlučnije s indignacijom odbacujem takve teze, to je klasično podmetanje. Nisam se ni s kim dogovorila i ne bi mi palo napamet da s lijevom vladom pregovaram o nekom veleposlaničkom mjestu', zaključila je Kosor.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.