Politika

I to je moguće

Izbacuje li Karamarko Jadranku Kosor iz HDZ-a?

Izbacuje li Karamarko Jadranku Kosor iz HDZ-a?

Zbog intervjua tjedniku Globus u kojem tvrdi da je se želi ušutkati, bivšoj predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor prijeti izbacivanje iz stranke. Da je pod povećalom Suda časti potvrdio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, dok ona poručuje kako vjeruje da će Sud odlučiti u najboljem interesu stranke.

"U intervju Globusu samo sam opovrgnula navode koje učestalo slušam proteklih godina da je stranka 18 godina bila zapuštena i da je HDZ u proteklih 10 godina detuđmaniziran i da je pao u prah i pepeo", rekla je Kosor odgovorivši na pitanje je li je onda iznenadila prijava.

"Što mislite tko je to prijavio? Ja imam vrlo, vrlo kristalno jasnu sliku tko je to prijavio i o čemu se radi. To nije prvi put. Neprekidno od afere broševa, kamiona punih broševa, radi se o jednom trendu", rekla je Kosor

Za šefa HDZ- a nije riječ o trendu.

"Očito se radi o nekim frustracijama. Ne bih ulazio dalje u obrazloženje zbog čega, ne bih ulazio čak ni u polemiku", izjavio je Karamarko.

Na pitanje stoji li on iza prijave, Karamarko je istaknuo kako on nije Sud časti i da ne presuđuje ljudima. Imao je međutim što reći na njezine tvrdnje da je se ušutkava.

"Ona zapravo nije prestala pričati otkad je izgubila stranačke izbore", rekao je Karamarko, a Kosor odgovorila:

"Mislim da o toj konstataciji, o tome da nisam prestala pričati, najbolje mogu reći novinari u Hrvatskom saboru. Dakle, govorim kad me se pita", kaže Kosor.

A ono što je rekla u intervju očito se nije svidjelo brojnim članovima koji se raspituju oko pokretana stegovnog postupka.

"Znam da su ljudi s terena zvali i rekli da bi pokrenuli inicijativu i pitali kakva je procedura, gdje treba dostaviti i tako dalje", rekao je predsjednik HDZ-ovog Suda časti Tomislav Čuljak koji očekuje da će uskoro stići zahtjev za pokretanjem stegovnog postupka protiv Jadranke Kosor. Ako stigne, prvo ga treba odobriti predsjedništvo stranke, a iduće je sazvano za sljedeći četvrtak. Na pitanje kako se misli braniti pred Sudom časti ako do toga dođe, Kosor je odgovorila.

"Mislite da bih se ja kao bivša predsjednica stranke, nekada i zamjenica i potpredsjednica stranke u Tuđmanovo vrijeme, kao predsjednica Vlade koja je završila pregovore i potpisala pristupni ugovor s EU, trebala braniti pred nekakvim sudom", zapitala se Kosor.

Nije joj žao što je Karamarku uručila člansku iskaznicu, a o daljnjoj karijeri ako je izbace iz HDZ-a nije razmišljala.

"Nisam razmišljala. Što bude, bit će"

Unatoč tome što se HDZ očito ponovno bavi samim sobom, Karamarko smatra kako cijeli slučaj ne šteti stranci, upravo suprotno.

"Mislim da šteti gospođi Kosor. Ovako ne govori netko tko je član stranke. Ovako govori netko tko je neovisan ili možda jako ovisan, ali ne znam o kome", kazao je Karamarko.

"Jedna novinarka me pitala danas da sam taj intervju dala zbog toga što sam se dogovorila da mi vlast da netko veleposlanstvo. Najodlučnije odbacujem takve teze", ističe Kosor.

Kao i mogućnosti da o cijelom slučaju porazgovara sa šefom stranke kojeg je učlanila. Stegovne mjere koje Sud može izreći kreću se od ukora, preko oduzimanja stranačke dužnosti do uvjetnog i bezuvjetnog isključenja iz stranke.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.