Politika

Oprez

Kina reformira nadzorni sustav za sigurnost hrane

Kina reformira nadzorni sustav za sigurnost hrane

Kineska Vlada restrukturira aktualni nadzorni sustav za sigurnost hrane zbog brojnih prehrambenih skandala tijekom godina.

U posljednjem krugu institucionalnih reformi, status postojeće državne uprave za hranu i lijekove je uzdignut na opću upravu. Potez bi mogao biti rješenje za poboljšanje sigurnosti hrane u Kini. Preklapanje nadzornih aktivnosti od strane različitih odjela kao i "slijepe mrlje" u procesu nadzora dugo su kritizirane kao slabe karike trenutnog nadzornog sustava za sigurnost hrane.

Potpredsjednik Bright Food Group Co, Ge Junjie objašnjava: "Kineski nadzorni sustav je podijeljen na razne odjele, primjerice, Ministarstvo poljoprivrede prati poljoprivredne proizvode; proizvodnja hrane je pod nadzorom Opće uprave za kvalitetu nadzora, a cirkulacija hrane je pod nadzorom industrijsko-komercijalnog zavoda. Nadam se da Državno vijeće može objediniti sve te odjele i njihove funkcije".

Predsjednik Shanghai International Port Group Co, Ltd Chen Xuyuan je istaknuo da odvojeni supervizori obično postaju izgovor za manjak odgovornosti u situacijama prehrambene krize.

"U 2009., Državno vijeće je osnovalo Povjerenstvo za sigurnost hrane na temelju Zakona o sigurnosti hrane. Mislim da novo povjerenstvo treba konsolidirati s više snage i odgovornosti, te bi ono trebalo poslužiti kao pregovarač među različitim odjelima, ali i egzekutor i tijelo s punom odgovornošću u svim pitanjima sigurnosti hrane. "

Kao što se očekivalo, u nedavno iznesenom planu reforme, predložene opće uprave na ministarskoj razini će kombinirati sigurnosne nadzorne funkcije relevantnih odjela, poput Opće uprave za nadzor kvalitete, inspekciju i karantenu, i Državne uprave za industriju i trgovinu te će biti odgovorne za nadzor sigurnosti hrane i lijekova od proizvodnje do cirkulacije i konačno potrošača.

Ekonomist Yan Chengzhong iz Sveučilišta Donghua kaže da je prvi korak za novu opću upravu postaviti temelje za prehrambeni nadzor u zemlji. "Sada prvo trebamo postaviti prag za pristup tržištu i rafinirati proces proizvodnje, zatim izraditi nacionalne standarde, a kada uspostavimo temelje, mi ćemo brzo rasti."

Bez obzira da li se radi o pristupu tržištu ili proizvodnom procesu, stručnjaci se slažu da je porijeklo proizvodnje ključ za sigurnost hrane. Profesor Luo Yunbo dodaje: "Mi ne možemo očekivati da će s postavljanjem novog nadzornog povjerenstva, preko noći nestati problem sigurnosti hrane. Sigurna hrana se dobiva pravilnim procesom proizvodnje."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.