Politika

Europski parlament

EU izbori: Tomašić plaća nije motiv, laburisti imaju 50% žena

EU izbori: Tomašić plaća nije motiv, laburisti imaju 50% žena

Zahuktale su pripreme za euroizbore 14. travnja. Rok za kandidiranje lista istječe u ponedjeljak u ponoć, a svoje adute za EU parlament nakon HDZ-a istakli su i vladajući. Na listi nema Ingrid Antičević Marinović u čiju je obranu danas stao i sam premijer Zoran Milanović.

Premijer se prvi put osvrnuo na nedavno izlaganje SDP-ove promatračice u EU parlamentu. Antičević Marinović bolje govori nego što čita engleski i ja to znam, rekao je Milanović.

"Ne mogu to prešutjeti jer smatram to oblikom mobbinga. Način na koji je prezentirano. Ona nije savršena, ali to je znanje engleskog jezika, ne bog zna kakvo. Ona uz to govori i talijanski, a sve drugo je dojam. Na žalost nemamo vremena ni snage da se u kampanji hrvamo s time i da od jedne marginalije nastane glavna politička tema", rekao je Milanović.

To je politika, zaključio je i uz ispriku Antičević Marinović 'kao kolega i prijatelj' najavio njen ostanak u Saboru.

"Osoba koja je 20 godina radila odvjetnički posao u teškim uvjetima, koja ima odlično gimnazijsko obrazovanje, odličnu opću kulturu i koja govori dva jezika, a vi provjeravajte dalje. Recimo one koji su profesori engleskog jezika, a govore za minus dva. Al' govore", aludirao je Milanović na HDZ-ovu Dubravku Šuicu.

Uz opasku kako nije riječ o demagogiji, Milanović je ponovio da će se SDP-ovi europarlamentarci u humanitarne svrhe odreći dijela europske plaće i primati samo hrvatski dio. Je li, pak, plaća između sedam i osam tisuća eura motivirala pravašicu Ružu Tomašić za pojavljivanje na HDZ-ovoj listi? Do referenduma euroskeptik, danas kako sama kaže eurorealist, Tomašić to demantira.

"To uopće nije motiv. Tko me pozna, zna da nisam ovisna ni o čemu. I zna da ovo radim jer imam plan za pravaštvo i dok to ne odradim, ja sam tu. A usput, ono što mogu napraviti, napravit ću što mislim da mogu i što se od mene očekuje", komentirala je za Media servis Tomašić.

Hrvatski laburisti svoje će kandidate za EU parlament objaviti u subotu nakon potvrde liste na sjednici Nacionalnog vijeća stranke. O imenima prije toga ne želi ni šef laburista Dragutin Lesar, no otkriva da će na listi premašiti zagovaranih 40 posto zastupljenosti žena.

"Više od toga. Od 12 kandidata šest je žena, a šest muških", naveo je Lesar.

Točan broj lista koje žele 14. travnja na odluku biračima znat će se u ponedjeljak u ponoć, nakon čega DIP ima 48 sati za objavu valjanih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.