Politika

Lokalni izbori:

Do 16 sati u Hrvatskoj glasovalo 32,99 posto birača

Do 16 sati u Hrvatskoj glasovalo 32,99 posto birača

Na Lokalnim izborima u Hrvatskoj je, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16 sati glasovalo 32,99 posto birača, odnosno 1.184,813 osoba, piše slobodnadalmacija

Odaziv u Dalmaciji do 16 sati:

Splitsko-dalmatinska 34,59% (grad Split 32,03%)
Šibensko-kninska 36,21%
Zadarska 33,94%
Dubrovačko-neretvanska: 37,05%

11 sati:

Prvi podaci o izlaznosti govore da je do 11 sati glasovalo 13,55% birača, javlja Dnevnik.hr. To je sličan postotak kao i na prethodnim lokalnim izborima prije četiri godine kada je do 11 sati izišlo 13,75 posto birača.

U Varaždinskoj županiji do 11 sati glasovalo je 15,52% birača. U Dubrovačko-neretvanskoj 15,51%. Najmanje je birača izašlo na glasovanje u Koprivničko-križevačkoj županiji, njih 10,01%.

Na području Grada Zadra do 11 sati je na birališta izašlo 7.709 birača ili 11,99 posto od ukupnih 65.322 birača. Birališta su kudikamo posjećenija nego na nedavnim izborima za Europski parlament kada je na birališta preko cijelog dana izašlo svega 18 posto birača. Izlaznost je veća i u usporedbi s lokalnim izborima 2009. godine kada je do 11 sati glasalo 9,5 posto Zadrana.

Od 13.731 koliko upisanih u biračke spiskove na području grada Metkovića, do jedanaest sati glasovalo je njih 2503 ili 18 posto posto. Odaziv je iznimno dobar u usporedbi sa prijašnjim izborima, kada je do podno glasovalo oko deset posto birača. Veći odaziv birača zabilježen je svim izbornim mjestima a negdje se na glasovanje čeka po petnaestak minuta.

Odaziv u Dalmaciji:
Splitsko-dalmatinska 13,35% (grad Split 13,46%)
Šibensko-kninska 14,68%
Zadarska 14,29%
Dubrovačko-neretvanska: 15,51%

Leko: Najvažnija je lokalna politika

"Nadam se da će građani i građanke izabrati najbolju lokalnu samoupravu, jer je ona iznimno važna za Hrvatsku, njezin ukupni gospodarski i politički i kulturni život", ustvrdio je predsjednik Ivo Josipović prijepodne u nedjelju prilikom glasovanja na boračkom mjestu u Palmotićevoj 30 u Zagrebu.

Prema njegovim riječima izborna kampanja bila je u granicama očekivanog, a ocijenio je i da rezultati lokalnih izbora mogu biti i pokazatelj političke situacije i na državnoj razini.

"Ljudi vjerojatno dijelom različito razmišljaju kada je riječ o lokalnoj samoupravi i državnoj razini. Međutim, zasigurno neki indikator može biti", kazao je predsjednik.

Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora je glasovao na biračkom mjestu u Mjesnom odboru Središće u Zagrebu, izrazivši nadu da će odaziv ovim lokalnim izborima primjerena.

"Od svih politika najznačajnija je lokalna politika, najizravnije djeluje na život zajednice. Mislim da je vrlo važno da građani to prepoznaju, iziđu u što većem broju i na taj način sudjeluju, odnosno, odlučuju, kreiraju svoju budućnost, barem u iduće četiri godine", istaknuo je tom prilikom Leko, izrazivši nadu da će odaziv birača biti bitno veći u odnosu na izbore za Europski parlament.

Komentirajući predizbornu atmosferu kazao je kako su poštivani visoki demokratski standardi, unatoč nekim "iskakanjima".

"Mogu biti vrlo zadovoljan s tolerancijom i demokratskim vrijednostima koje su se pokazale u kampanji. Hrvatska je demokracija zaista potvrđena na djelu", smatra predsjednik Sabora.

Nedovoljna educiranost u Splitu
Prema dojavama promatrača GONG-a i građana izborno jutro do 10:30 sati uglavnom prolazi s manjim brojem kršenja izbornog procesa.

Očita je nedovoljna educiranost biračkih odbora (Split) i nekih izbornih povjerenstava (Orebić, Šibenik) što je vidljivo iz nesnalaženja u novim pravilima provedbe lokalnih izbora, neosiguravanja tajnosti glasanja, isticanja vjerskih obilježja na biračkim mjestima te nepriznavanja službenih promatračkih iskaznica.

Najčešće dojave građana odnose se na kršenje izborne šutnje i nagovaranje birača da izađu na izbore te glasaju za određenog kandidata od strane gotovo svih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata, i to:

dijeljenjem letaka (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb), slanjem sms poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka) i e-mailova (Split, Zagreb), telefonskim pozivima (Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb) te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar).

OTVORENA BIRALIŠTA

U Hrvatskoj su u 7 sati otvorena birališta na lokalnim izborima. DIP će danas u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11, odnosno 16 sati. Birališta se zatvaraju u 19 sati kada će biti poznati i rezultati izlaznih anketa.

Nešto više od 3,7 milijuna birača bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine.

Na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9576.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.

SD/eZd

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.