Politika

Skoro se poravnali

HDZ sve bliže SDP-u, Milanović gubi potporu

HDZ sve bliže SDP-u, Milanović gubi potporu

Iako SDP u svibnju nije ni popravio ni pokvario rejting i mjesec završava sa 23,8 potpore birača, HDZ mu je sve bliži - razlika je tih dviju stranaka unutar statističke pogreške, pokazalo je redovito istraživanje Crobarometar koje je za Novu TV provela agencija Ipsos Puls. Po tom istraživanju, provedenom na uzorku od 1.000 ispitanika, HDZ je došao na samo 2,3 postotna poena razlike u odnosu na SDP.

Istraživanje agencije Ipsos Puls za Novu TV pokazalo je da su se SDP i HDZ skoro poravnali kad je riječ o popularnosti među biračima. SDP je rejtingom od 23,8 posto na razini iz proljeća 2007., a HDZ od 21,5 posto potpore drugi je najbolji rezultat u posljednjih 12 mjeseci.

Laburisti su i dalje treći, jer su mjesec završili potporom od 13,1 posto, a na četvrtom je mjestu HNS koji je nakon dugo vremena ponovno iznad četiri posto - svibanj završava na 4,4 posto potpore. Ispod četiri posto ostali su HSS, HSP Dr. Ante Starčević, lista Ivana Grubišića, HDSSB, HSU...

Svibanj je, inače, bio politički poguban za sve političare, jer su svi gubili potporu. No najveći problem može biti premijeru kojemu građani sve manje vjeruju - najmanje od dolaska na vlast.

Premijer Zoran Milanović svibanj završava najmanjom potporom među građanima, jer ga podupire samo 34 posto građana. Tomislav Karamarko na potpori je od 18 posto.

Najpopularniji političar u Hrvatskoj i dalje je predsjednik Republike Ivo Josipović koji ima potporu 73 posto građana. Drugi je laburist Dragutin Lesar sa 48 posto, a treći Ivan Grubišić sa 47 posto potpore. Na istom je rezultatu predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko, a šefica diplomacije Vesna Pusić na 42 je posto. Ruža Tomašić jedina je za dva posto popravila rejting i sada ima 34 posto, isto kao i Zoran Milanović.

I zadovoljstvo Vladinom politikom sve je manje, točnije najmanje od njezina formiranja. U ovome trenutku 24 posto građana podupire Vladinu politiku, a protiv je njih 66 posto. Smjerom kojim ide Hrvatska trenutačno je nezadovoljno 71,7 posto birača, a zadovoljno 19 posto.

Kad su ocjene institucija u pitanju, svi bilježe blagi pad pa je predsjednik Josipović na 3,25, dakle 'čvrsta trojka', a Vlada sa 2,18 i Sabor sa 1,93 na 'slabašnoj su dvojci'.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.