Politika

Istraživanje

HDZ popularniji od SDP-a, analitičari kažu: SDP pada zbog Milanovića

HDZ popularniji od SDP-a, analitičari kažu: SDP pada zbog Milanovića

Po prvi put od kada je Zoran Milanović premijer, HDZ sa svojom koalicijom ima veću popularnost od Kukuriku koalicije. Pokazalo je to redovno istraživanje Crobarometar provedeno za Novu TV. Tako 25,1% birača podržava HDZ i partnere, a njih 23,7% vladajuću koaliciju. Analitičari kažu kako su ovakvi rezultati očekivani, ali ističu i kako SDP može promijeniti ovakav trend.

Vladu Zorana Milanovića podupire tek 19% birača, a njih 77% smatra da Hrvatska i dalje ide u lošem smjeru. Ovakvi rezultati ne čude predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji ističe kako su već na prošlogodišnjim lokalnim i euroizborima pokazali kako su prva opcija u Hrvatskoj.

"To je prema ovim nekim specifičnim, naručenim istraživanjima koje naručuje netko drugi, ne mi. Mi smo davno pretekli SDP i naša koalicija njihovu koaliciju. Kako onda nisam precjenjivao ni davao značaj anketama, ne želim ni sada. Mi ćemo 25. svibnja dokazati da smo doista puno, puno bolji", rekao je Karamarko.

Da ankete ne pokazuju u potpunosti realno stanje, slažu se politički analitičari Žarko Puhovski i Davor Gjenero. Obojica ističu kako tradicionalno desni birači apstiniraju u ovim anketama pa bi prednost HDZ-a mogla biti i oko 5%. Puhovski kaže kako ovakvi rezultati nikoga ne bi trebali čuditi.

"To je s jedne strane dugo očekivani rezultat s obzirom na neuspjehe Vlade. Ono što je ovdje bitno je da bi se rezultati mogli sažeti u formulu 'Milanović sam na svijetu' jer SDP nije toliko izgubio u odnosu na HDZ, oni su praktično izjednačeni, koliko je ostao sam. HDZ se bez Čačića raspada, a očito i IDS bez Jakovčića", rekao je Puhovski.

Kada su mu već 'stari' partneri u padu - HNS ima tek 1,5%, a IDS 0,8%, SDP bi se u budućnosti trebao okrenuti drugim snagama. ORaH ima potporu 10,8% birača, a Laburisti 8,8%. Bez njih će SDP teško do novog mandata na čelu države, ali i HDZ će teško sastaviti Vladu bez postizbornih koalicija, prije svega one sa Savezom za Hrvatsku koji ima 6,1%.

"Ono što je indikativno da nijedna od dvije velike stranke ne pokazuje namjeru pregovora s gotovo sigurnim partnerima koji će im trebati i to je velika greška", izjavio je Puhovski.

Davor Gjenero smatra kako je SDP-u od stvaranja novih koalicija puno važnije da riješi unutarnje probleme. On ističe kako je nekompetentnost Zorana Milanovića i užeg kruga oko njega jedan od najvažnijih razloga pada potpore SDP-u.

"Ako među političarima u toj stranci, koji imaju dokazani demokratski background i demokratski legitimitet, potraže novog vođu, lako je pretpostaviti da oni mogu konsolidirati svoje biračko tijelo", kaže Gjenero.

I Puhovski misli da se Milanović nerazumno ponaša, ali kaže kako je očito da njega unutar stranke nitko ne može dovesti u pitanje. Zato, kaže Puhovski, dio SDP-ovih birača puno očekuje od Mirele Holy i ORaH-a te pozdravljaju rast te stranke, odnosno približavanje SDP-ovim rezultatima.

"Nadaju se da bi se preko gospođe Holy te stvari mogle promijeniti, da bi ona mogla utjecati na promjene u vodstvu SDP-a", kaže Puhovski.

Holy ima 97% potpore SDP-ovih birača, a druga je i na listi ukupne potpore s 63%. Na čelu je i dalje predsjednik Ivo Josipović kojeg podupire 70% birača.

"Ne mogu reći da sam nezadovoljan, podrška je zaista visoka i jest - nešto se spustila, ali s obzirom na opće stanje u državi nije nešto što čovjek ne bi mogao očekivati", rekao je Josipović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.