Politika

Vlada nije vodila politiku štednje?

Prihodovna strana manja za gotovo tri milijarde kuna zbog ulaska u EU

Prihodovna strana manja za gotovo tri milijarde kuna zbog ulaska u EU

Predstavljajući rebalans proračuna pred Saborom, ministar financija Slavko Linić je izvijestio da će prihodovna strana biti manja za gotovo tri milijarde kuna zbog ulaska u Europsku uniju i smanjenja prihoda od PDV-a, kao i poreza na dobit jer su njegovog plaćanja bile oslobođeni svi koji dobit reinvestiraju.

Linić tvrdi da Vlada nije vodila politiku štednje, da su mirovine ionako male, ali da su uveli red pa su npr. socijalne naknade ukinuli svima koji ih ne zaslužuju. Osvrnuo se i na deficit koji se penje na 5,5 posto.

"Rješavanje ovog deficita prije svega može biti u gospodarskom rastu, ali ne više u gospodarskom rastu koji je bio proklamiran za Hrvatsku i kojeg mnogi znanstvenici proklamiraju, potrošnja, potrošnja, potrošnja, s dugovima građana, onda to mogu biti samo nova radna mjesta i nove investicije", poručio je Linić.

HDZ-ovci su zamjerili Liniću što je pogriješio u projekcijama gospodarskog rasta, pa čak i danas kada Vlada tvrdi da bi mogli doseći 0,2 posto rasta, a svi predviđaju minus od 0,8 posto. Gordan Jandroković prozvao je ministra.

"Recite, a što ako ne bude 0,2 posto. Hoćete li vi snositi nekakvu odgovornost, kao što do sada niste snosili odgovornost za potpuno krive procjene 2012. godine, sjećate se, rast je bio plus 1,8. Na kraju završavamo s minus 2",kazao je Jandroković.

"Mogu reći, dokle god popravljam vašu štetu, vaše uništavanje hrvatske budućnosti, smatram da se mogu hvaliti s uspjesima", istaknuo je Linić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.