Biznis

Nije prihvaćen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna PGŽ-a

Nije prihvaćen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna PGŽ-a

Primorsko-goranska Županijska skupština danas nije prihvatila prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju županijskog proračuna jer ga nije poduprla potrebna većina vijećnika.

 

Predloženi izvještaj poduprla su 22 vijećnika, 18 ih je bilo suzdržano te je za prihvaćanje nedostajao jedan glas.

Naime, od 45 vijećnika u Županijskoj skupštini 23 su članovi vladajuće koalicije sa SDP-om na čelu, od kojih danas na sjednici nije bio jedino Aljoša Babić iz Zelene stranke.

Nakon današnjeg odbijanja, prijedlog izvještaja najprije ide na ocjenu mjerodavnome ministarstvu, a zatim će biti vraćen na glasovanje u Županijsku skupštinu.

Po izvještaju, ukupni prihodi županije u prvoj polovici godine bili su 146,5 milijuna kuna, ili 45,27 posto od godišnjeg plana.

Rashodi su bili 34,5 milijuna kuna, ili 43,17 posto od godišnjeg plana, a od toga se 18,9 milijuna kuna odnosi na rashode za zaposlene u županijskoj upravi.

Oporbeni vijećnici isticali su tijekom rasprave da je previše nepotrošenih financijskih sredstava, da se slabo povlači novac iz Europske unije te da je povećanje rashoda za zaposlene za 15,28 posto preveliko.

Iz županijske uprave obrazložili su da nije riječ o povećanju broja zaposlenih ili njihovih prava, nego o drugim okolnostima - povećanju rashoda za doprinose, neplaniranim rashodima po sudskoj presudi, povećanju rashoda za dužnosnike zbog novih odredaba itd.

Župan Zlatko Komadina rekao je kako županija ne želi biti financijska institucija ili plaćati radove unaprijed. Smatra da je uredno financijski poslovala, o čemu, istaknuo je, govori i izvješće Državne revizije za prošlu godinu. Podsjetio je da se na Županijskoj skupštini odlučuje o prihvaćanju ili neprihvaćanju izvješća, ali, istaknuo je, "konačno izvješće događa se glasovanjem građana na izborima".

U nastavku sjednice s 21 glasom za, devet protiv i sedam suzdržanih glasova prihvaćeno je izvješće o radu župana u prvoj polovici godine.

Odlukom Županijske skupštine danas je gradovima i općinama u Gorskom kotaru za ublažavanje šteta od elementarne nepogode, to jest ledene kiše raspoređeno još oko 1,4 milijuna kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.